ARTIKEL

Meer ruimte in muziek dankzij ‘space-jockey’

Het idee ontstond op een zondagochtend na een avondje stappen, een jaar of vier geleden. Met zijn hond (en een forse kater) wandelde dj en ontwerper Rob van Rooij (1976) door de Eindhovense wijk waar hij woont. Een buurt met veel kerken, zo vertelt hij. “Om kwart over tien begonnen ze allemaal tegelijk te luiden voor de ochtendmis. Ik stond er midden in, kreeg een soort surround-ervaring. Het bracht me op het idee om deze extra geluidsdimensie in de live-muziek uit te proberen.”

Samen met softwarearchitect Ralf van Meer ontwierp Van Rooij (alias dj/producer Echonaut) het ‘ambisonische’ geluidssysteem Rot8ion. Ambisonisch betekent dat je als luisteraar het geluid uit alle richtingen hoort komen.

Wat Rot8ion onderscheidt van eerdere surround-experimenten [denk bijvoorbeeld aan Pink Floyd, de Amsterdamse band Kong of de Finse accordeonist Kimmo Pohjonen - red] zijn de bewegingseffecten. “We werken met een 8.1-geluidssysteem. De dj, of misschien beter de ‘space-jockey’, kan via acht speakers acht verschillende geluiden of instrumenten door een zaal laten bewegen, onafhankelijk van elkaar.” Door de extra ruimtelijke dimensie krijgt de luisteraar een fantasierijk muzikaal ‘beeldverhaal’ voorgeschoteld, aldus Van Rooij. “Het voordeel van dit systeem is ook dat je voor een optimale geluidservaring minder afhankelijk bent van de plek waar je staat.”


Foto: Rot8ion in de studio

Rot8ion werd al met success uitgetest op festivals als Extrema, Solar, Vlaamse Reuzen en GLOW, en bij de opening van het BKKC-gebouw in Tilburg. Het concept is nog volop in ontwikkeling. “Het zou nog veel breder ingezet kunnen worden, ook buiten de dancewereld. In de gemiddelde huiskamer staat al een dolby surround-systeem om films beter te ervaren. Waarom zou dit niet met muziek kunnen?” Of met alleen geluid. Zo geeft Van Rooij binnenkort samen met componist Bart van Dongen op het Maastrichtse Vrijthof een voorstelling met gilden. Het geluid van de vendeliers wordt opgenomen en - op ambisonische wijze - live bewerkt.

Sinds ongeveer een jaar werkt Rob van Rooij samen met Muzieklab Brabant en met dj Roger Martinez, afgestudeerd producer aan de Rock Academie. Maar wát ze samen op het podium doen, staat allerminst vast. De Rooij: “Niets is vooraf geprogrammeerd, het is geen opgenomen kunstje, maar een live instrument. Maar eigenlijk moet je er niet over praten, je moet het ondergaan.”

EDITORS' CHOICE