NIEUWS

Google presenteert goedkope tegenhanger Airplay en Apple TV

Redactie HiFi.nl | 25 juli 2013

Met Chromecast brengt Google een heuse tegenhanger van Airplay/Apple TV. De 35 dollar (!) kostende - momenteel alleen in de VS verkrijgbare - gadget werd gisteravond tijdens een ‘special event’ gepresenteerd en speelt zowel iOS als Android content af.

Chromecast bestaat uit een dongle die wel iets wegheeft van een HDMI-stick. Je plugt hem in je televisie en maakt verbinding met internet. Vervolgens kun je, net als bij Apple TV, content vanuit een aantal apps naar je televisie streamen. Op dit moment ondersteunen overigens alleen de apps van YouTube, Netflix en Pandora het nieuwe systeem.

Het grootste verschil tussen Airplay en Chromecast is de manier waarop het systeem van Google streamt. Een voorbeeld: wanneer je een filmpje op YouTube vanaf je iPhone afspeelt via Airplay, dan wordt de clip gestreamd vanaf je iPhone. Bij Chromecast maakt de stick verbinding met een server van Google waarvan vervolgens het filmpje wordt afgespeeld. Het Chrome OS op de stick speelt dus zelf het filmpje af.

Zoals gezegd is Chromecast vooralsnog alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Kopers in de VS krijgen er dan ook nog eens drie maanden gratis Netflix bij. Of en wanneer het naar Europa en Nederland komt, is nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE