REVIEW

Dream Theater- Images And Words (LP)


Eric de Boer | 15 juli 2013

Het eerste Dream Theater album met zanger James LaBrie op zang wordt nog steeds gezien als het allerbeste dat de progressieve metalband ooit heeft uitgebracht. Images And Words heeft alles waar een goed progressief metalalbum aan zou moeten voldoen en staat min of meer te boek als blauwdruk voor het genre na de progressieve rockstroming uit het midden van de jaren zeventig. Terecht dus, dat op de 21e verjaardag van het album een heruitgave op vinyl verschijnt.

In 1992 was het James Labrie die voormalig Dream Theater-zanger Charlie Dominici opvolgde. LaBrie was gekozen uit een lange lijst van auditerende vocalisten en zag wel wat in de extreem technische progressive metalband Dream Theater. Gelukkig bleek dit ook andersom het geval te zijn, want de charismatische zanger is tot op de dag van vandaag nog verbonden aan het gezelschap uit New York.

Images And Words combineert –nog steeds- het beste van de originele bezetting en een toekomstvisie van de band. De aan Berklee College Of Music gestudeerde bandleden John Petrucci, John Myung en natuurlijk drummer Mike Portnoy zagen hun ultra-technische spel prima aangevuld door toetsenist Kevin Moore. De zang van de uit de glamrock afkomstige LaBrie vulde het geheel perfect aan.

En het was die geslaagde combinatie van perfect spel, spannende thema’s en dito opbouw en een voor die tijd gedurfde vergroting van het toetsenaandeel in de mixage dat van Dream Theater’s Images And Words de klassieker maakte die het mocht worden. Natuurlijk is - mede dankzij MTV - de eerste single en openingstrack Pull Me Under het meest bekend, hoewel onder de fans de lijvige en minder toegankelijke tracks Learning To Live en Metropolis – Part 1 (The Miracle And The Sleeper) nog steeds favorieten zijn.

Ook het erg fraaie Take The Time is een track van wereldklasse. Het hele album kent echter geen enkel minpunt. Track voor track wisselen tempo’s, gelaagdheid en compexiteit elkaar af en vullen tevens aan. De herpersing van het album op vinyl klinkt even goed als de originele cd/ lp en weet feilloos over te brengen wat de band en producer David Prater in gedachten hadden, zonder oversturing of matheid. Met andere woorden; de originele mix is volledig gerespecteerd.

Deze plaat behoort dan ook in ieders collectie thuis, mits het genre je aanspreekt. En wanneer je de standaardpersing uit 1992 (ATCO Records) niet hebt, is deze herpersing op 180 grams zwart vinyl extra fijn om te bezitten.

Muziek: 9 ½
Klank: 8 ½
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 56:55 minuten
Website: www.dreamtheater.net

EDITORS' CHOICE