REVIEW

Keith Jarrett Trio - Somewhere

Eric de Boer | 06 juli 2013

Meesterpianist Keith Jarrett richtte drie decennia geleden het Standards Trio op en zag zich aangevuld door Gary Peacock en Jack DeJohnette. Jazzlabel ECM Records viert het 30-jarig bestaan van de groep met de uitgave van de cd Somewhere, een opname van een live concert uit 2009.

 

Het Standards Trio werd opgericht nadat ECM’s Mannfred Eicher het idee had gekregen om Jarrett’s pianokunsten aan te vullen met een vaste bezetting voor bas en drums. Zo geschiedde, Peacock en DeJohnette werden toegevoegd en al snel was de eerste plaat een feit. Toepasselijk Standards Volume 1 genoemd, want Jarrett en de zijnen hadden de opdracht gekregen om te putten uit de grote lijst van Amerikaanse standaard jazzsongs.

De vele opnames en uitgaven die volgden waren succesvol, met Yesterdays en Up For It als persoonlijke favorieten. Op ieder album dat door het trio (vrijwel altijd live) werd opgenomen wordt graag gebruikgemaakt van de ‘standards’ , die met Jarrett aan het roer van spanning, ritmiek en zelfs tempowisselingen worden voorzien. Somewhere is daarop geen uitzondering.

Een oude opname van Keith Jarrett Trio in Tokio in 1993.

Jarrett weet op elk Standards Trio album eigen werk op onnavolgbare wijze te versmelten met bekende nummers. De opening van Somewhere is dan ook het opbouwende Deep Space, dat gladjes overvloeit in de adaptatie van de Miles Davis track Solar. Keith Jarrett heeft in het verleden meermaals met Davis gewerkt en is natuurlijk bekend met het werk van de componist/ trompettist. Natuurlijk wordt de track vol improvisaties vertolkt, hoewel de melodielijn toch bewaakt wordt door de pianist.

Ook wordt er gebruikgemaakt van Leonard Bernstein’s werken die voor The West Side Story werden gebruikt. Naast Tonight (met daarin een fijne drumsolo van DeJohnette) is het vooral te bijna twintig minuten durende adaptatie van Somewhere die bijblijft. Het trio speelt beheerst, weet de melodielijn van het bekende originele stuk gecontroleerd om te vormen naar het door Jarrett geschreven aanvullende werk Everywhere en vormt spel- en muziektechnisch het hoogtepunt van het album.

De opname van Somewhere vond op 11 juli 2009 plaats in de KKL Luzern en zag pas na vier jaar het levenslicht. Klankmatig is de opname hoogstaand, met die typische ECM sound. Alweer een Jarrett-plaat om vaak te beluisteren! 

Muziek: 8½
Klank: 9

Label: ECM Records
Speelduur: 65:32 minuten
Website: www.keithjarrett.it


EDITORS' CHOICE