REVIEW

Offline dvd

Jan Luijsterburg | 20 juni 2013

Rudy is na zeven jaar terug uit de gevangenis. Hij wil twee dingen. De kost verdienen als wasmachinemonteur en een hereniging met zijn vrouw en dochter. Ondanks hulp van zijn oude celmaat Rachid en de liefdevolle kennis Denise slaagt de sombere Rudy er niet zomaar in deze doelen te bereiken. Een aangrijpende film uit Gent met een opvallend ingetogen soundtrack van Triggerfinger.

Na lang solliciteren mag hij met een als reclamebord vermomde auto door de stad rijden, als baantje. Droomvakanties voor gezinnen, het is niet echt een boodschap die past bij Rudy. Zijn ex wil hem niet meer zien. Maar ja, om dan onaangekondigd met een bebloede kop langs te gaan. En een broodrooster is misschien ook niet het handigste cadeau als je ooit het huis in brand gestoken hebt.

Zo brengt hij de vriendschap met Rachid in gevaar door op zijn PC te gaan zitten chatten op een dure webcam seks-site, met een jongedame die zich Sweetlips noemt, maar eigenlijk Vicky heet. Hun getypte gesprekken worden steeds persoonlijker. Even wennen voor Vicky dat haar klant haar niet wil zien strippen en het überhaupt niet over seks wil hebben. Offline blijkt het contact problematischer.

Peter Monsaert laat in zijn debuutfilm mensen van vlees en bloed zien. Geen types die hun hart op de tong dragen. Klappen oplopen maakt je er niet opener op. De weerbarstige kettingroker Rudy roept juist daardoor veel compassie op.

De meegeleverde making of (Making Offline) is grotendeels opgehangen aan het casting proces. Wim Willaert heeft een doorleefde kop en de blik van een geslagen hond, gezien in een toneelstuk waar hij ook een ex-gevangene speelde. Ook andere personages vond Monsaert dicht bij huis, waarbij ze eigenlijk niet moesten acteren maar juist zichzelf zijn.

Offline is een mooi authentieke, warmbloedige film, die mededogen oproept met mensen die het lastig hebben in het leven. Dat blijkt ook precies de bedoeling, gezien de oorsprong van het project in de ‘sociaal-artistieke werkplaats’ Victoria Deluxe. Daar komen veel mensen die zoals Monsaert het zegt, naar de rand van de samenleving gedrukt zijn. Hij gebruikte de gemene deler van hun verhalen in Offline.

Aanvullende informatie:
België, 2012
Speelduur: 112 minuten
Regie: Peter Monsaert
Scenario: Peter Monsaert, Dominique Willaert,Tom Dupont
Camera: Ruben Impens
Montage: Alain Dessauvage
Art direction: Philippe Bertin
Muziek: Triggerfinger
Met: Wim Willaert, Anemone Valcke, Mourade Zeguendi
Extra: Making Offline, 28 minuten
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1, Vlaams gesproken, ondertiteld
Uitgave: Lumière
Officiële website


EDITORS' CHOICE