NIEUWS

Universal releast jubileumalbum UB40 Collected

Redactie HiFi.nl | 18 juni 2013

Gezien de bandnaam is het misschien logischer nog vijf jaar te wachten, maar daar denkt Universal Music anders over: eind juni verschijnt UB40 - Collected, een 3 dubbel CD met alle hits, rarities en live tracks van 35 jaar UB40.

UB40 werd opgericht in 1978 door een groep werkloze vrienden, die behalve hun jeugd ook hun voorliefde voor reggae met elkaar deelden. Ali Campbell (originele leadzanger) raakte in 1978 verstrikt in een vechtpartij met iemand die zijn muziek afkraakte en raakte daarbij bijna zijn linkeroog kwijt. ‘Dankzij’ deze vechtpartij kreeg hij een schade vergoeding van 4000,- pond uitgekeerd, waarmee hij z'n eerste instrumenten kon kopen en UB40 een feit was.

De naam UB40 komt van een formulier dat de Engelse sociale dienst in die tijd gebruikte om een werkloosheidsuitkering aan te vragen (UB= Umemployment Benefit). De band werd snel succesvol en de titel van hun eerste album, ‘Signing Off’ (uitschrijven), gaf aan dat ze eindelijk van de UB af waren. Na ‘Signing Off’ hebben Ali Campbell en zijn mannen in een hele korte tijd nog zes albums uitgebracht. Het was uiteindelijk dat zesde album, ‘Labour of Love I’ (1983), dat de wereldwijde doorbraak bracht, met de single ‘Red Red Wine’ (origineel van Neil Diamond). Ook in Nederland was dit de eerste nummer 1 hit, maar zeker niet de laatste. Ondertussen zijn we 32 albums verder en heeft UB40 19 Top 10 hits, waarvan 5 nummer 1 hits in Nederland.

UB40 - Collected is het nieuwste deel is de sucesvolle collected serie, waarin onder andere artiesten als JJ Cale, Moody Blues, ABBA, Carpenters, etc. hen voor gingen. Net als de eerdere delen, bestaat deze Collected uit 3 CD’s met de hits, zoals ‘Food For Thought’, ‘One In Ten’, ‘Red Red Wine’, ‘Rat In Mi Kitchen’ en ‘(I Can’t Help) Falling In Love With You’, samenwerkingen met artiesten zoals Shaggy, Pato Banton, Afrika Bambaataa en Robert Palmer. En gezien de live reputatie van UB40, konden we het niet na laten om ook een aatal live tracks toe te voegen.

Universal Music brengt UB40 - Collected, een 3 dubbel CD met 52 tracks, 28 juni aanstaande uit met een adviesprijs van €17,99. 


EDITORS' CHOICE