REVIEW

The Sound of Light

Jan Luijsterburg | 03 juni 2013

Deze uitgave van het Filmfestival Rotterdam is een typisch voorbeeld van wat je alleen daar ziet. Want waar anders kun je kennis maken met het leven op een kleinschalig boerenbedrijfje in Japan. Familieperikelen rond een zoon die zijn muzikale ambities opoffert om zijn vader, die slecht ter been is, te helpen.

Wie een idyllisch beeld heeft bij het landleven in een uithoek van Japan komt bedrogen uit. De boerderij ligt pal naast een snelweg, als een koe verplaatst moet worden gebeurt dat via een klein viaduct. En de traditie om oud en nieuw met de familie op een berg te vieren, om daar het eerste licht van het nieuwe jaar te zien is ook niet iets dat sentimentele gevoelens oproept.

Yusuke, de zoon, zit veel te somberen. Hij heeft een vriendin, maar familieverplichten maken het onmogelijk dat ze samen iets kunnen opbouwen.

Of het komt door de culturele kloof of omdat debuterend cineast Yamasaki Juichiro, die zelf een met zijn hoofdpersoon vergelijkbaar proces doormaakte en ook boer werd, niet zo’n handige verteller is, maar ondanks het trage tempo bleef mij veel onduidelijk. De film begint bijvoorbeeld met een tekst die wijst op een drie jaar geleden overleden vader, blijkt deze boer annex veearts in de film slechts kreupel. Van die dingen.

De niet-professionele acteurs spelen stijf en de dialogen komen onhandig over. Aan het eind worden alle eindjes van het verhaal veel te nadrukkelijk afgehecht, wat de genadeklap geeft voor de appreciatie voor deze film. Dat is jammer, want het gegeven had een statement tegen de globalisatie kunnen opleveren en de beelden zijn prachtig.

Aanvullende informatie:
Japan, 2011
Speelduur:  89 minuten
Regie en scenario: Yamasaki Juichiro
Camera: Tawara Kenta
Met: Fujihisa Yoshitomo, Mori Eri, Masago Takeshi
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: International Film Festival Rotterdam / Tiger Releases
Distributie: de Filmfreak


EDITORS' CHOICE