REVIEW

Rickie Lee Jones- Rickie Lee Jones (LP)


Eric de Boer | 18 mei 2013

Ricky Lee Jones op MFSL. Wie Pirates bezit weet hoe goed dat kan klinken. Het debuutalbum uit 1979 van deze singer-songwriter is door Mobile Fidelity Sound Lab opnieuw aan vinyl toevertrouwd. Met recht opnieuw…

MoFi heeft blijkbaar gemeend dat het nodig was om een album uit haar eigen back-catalogue opnieuw te masteren en uit te brengen. Wie in 1984 al bekend was met het label uit Chicago heeft namelijk al de kans gehad om het debuutalbum van Rickie Lee Jones op vinyl aan te schaffen. Die eerste remastering droeg nummer MFSL 1-089 en was voorzien van de bekende tekst bovenaan de hoes,op een gele achtergrond. Nu is deze herpersing uitgebracht (MFSL 1-392), maar er is wel gebruikgemaakt van de originele mastertapes uit 1979. Ik ben helaas niet in het bezit van de versie van 29 jaar geleden, want een vergelijking zou leuk geweest zijn.

De muziek die Jones op haar debuutalbum ten gehore bracht is echter nog steeds erg prettig om naar te luisteren, ook al zijn we ruim drie decennia verder. Met een jazzy stem weet Rickie Lee Jones te imponeren. Zonder omhaal maakte ze op haar debuut gebruik van diverse stijlen. Het resultaat is een mix van pop, folk, lichte jazz, R & B en zelfs soft rock. De nog steeds bekende hit Chuck E’s In Love opent de plaat met veel pit, maar naar gelang het album vordert weet de toen vijfentwintigjarige zangeres haar eigen songs meer met gevoeligheid en emotie te beladen, zonder oubollig over te komen.

Erg fraai zijn tracks als het weemoedige Company, het meer up-tempo en deels van spitse scatting voorziene nummer Danny’s All Star Joint en Night Train. Voor het album werd indertijd een flink aantal sessiemuzikanten ingehuurd, wat mede zorg heeft gedragen voor de avant-gardistisch/ impressionistische stijl van het resultaat. De producers Lenny Waronker en Russ Titelman konden goed overweg met de wensen en bedoelingen van Jones.

De 2013-herpersing klinkt wonderschoon, mag ik wel stellen. Er heerst veel rust, verfijning en dynamiek. We hebben de afgelopen jaren weleens anders gezien van dit label. Een blik op de hoes verraadt dat MoFi’s juiste keuze voor het remasteren Krieg Wunderlich is geweest (alweer!). Van de snedige baslijnen via de verfijnde percussiedelen tot natuurlijk de vocalen van Jones zelf blijft het geluid open en levendig. Daarom kan ik deze LP blind aanbevelen aan liefhebbers van de beroemde en geroemde audiofiele herpersingen, want het lijkt alsof het label uit Chicago zich weer herstelt tot de kwaliteit van weleer.

Label: Mobile Fidelity Sound Lab

Speelduur: 42:11 minuten

Website: www.rickieleejones.com

EDITORS' CHOICE