REVIEW

Rebelle

Jan Luijsterburg | 07 mei 2013

Een meisje van veertien vertelt haar levensverhaal aan haar ongeboren kind. Opdat het kan begrijpen waarom ze er misschien niet van zou kunnen houden. Komona heeft er namelijk een paar ongelooflijk heftige jaren op zitten, als kindsoldaat van een rebellenleger in een onbenoemd Afrikaans land.

Op haar twaalfde wordt ze gedwongen haar ouders dood te schieten en vervolgens meegenomen door de rebellen. Voor ze ten strijde trekken, drinken de strijders een geestverruimend sap uit een boom. Het levert ook visioenen op waarin de geesten van overledenen terugkeren. Komona is daar extra ontvankelijk en krijgt belangrijke informatie door van de geesten. Leider Great Tiger geeft haar daardoor de belangrijke status van heks.

Komana raakt bevriend met een Magician, een albino jongen van vijftien. Ze ontsnappen uit het leger en willen gaan trouwen. Net als er hoop lijkt te ontstaan op een rustiger leven lopen ze de rebellen weer tegen het lijf, die het prille geluk in de kiem smoren.

Kim Nguyen, een uit Vietnam afkomstige Canadese regisseur en scenarioschrijver, bereide zich uitvoerig voor op deze productie. De film werd opgenomen in Congo, waar hij een groot deel van zijn jeugdige cast van de straat plukte in Kinshasa. Vooral de twee hoofdrolspelers zijn briljant. Hun schuwe blikken en pure overlevingsmentaliteit zijn duidelijk niet voor de film aangeleerd. Rachel Mwanza won op het filmfestival van Berlijn de prijs voor beste actrice.

Nguyen koos ervoor het geweld niet al te expliciet in beeld te brengen. Regelmatig draait de camera weg om ons de bekende bloederigheid te besparen. Daarmee voorkomt hij dat de kijker door de slachtpartijen murw geslagen wordt en afhaakt, en het minstens zo grote psychische leed aan de aandacht ontsnapt. Door soms prachtige beelden en romantische elementen verleid hij de kijker en komt het verontrustende beeld van het leven van kindsoldaten krachtig over.

Dat het verhaal universeel is wordt benadrukt door een kleine scène vorm te geven als een Aziatisch kung-fu gevecht en aan het eind Zuid-Amerikaanse muziek te gebruiken. Schitterende, belangrijke film.

Aanvullende informatie:
Canada 2012
Speelduur: 86 minuten
Regie en scenario: Kim Nguyen
Productie: Pierre Even, Marie-Claude Poulin
Camera: Nicolas Bolduc
Montage: Richard Comeau
Met: Rachel Mwanza, Serge Kanyinda
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1 Frans en Lingala gesproken
Uitgave: Imagine
Distributie: de Filmfreak
Officiële website


EDITORS' CHOICE