REVIEW

Du vent dans mes mollets


Jan Luijsterburg | 06 mei 2013

Rachel is negen en bepaald niet zonder zorgen. Uit angst voor de eerste schooldag slaapt ze met haar schooltas op de rug. Moeder zit haar dicht op de huid, maar heeft weinig respect voor de eigen wil van haar dochter. Zo blijven ze stilstaan voor een rood stoplicht aan een lege weg, zodat Rachel te laat op school komt bij een vreselijke juf.

De overbezorgde moeder (Agnès Jaoui) is een irritant mens. Ze lijkt haar eigen frustraties – een tik van de sixties? – op haar dochter te projecteren. Die mag dus geen lid worden van de Barbie-club, maar moet wel eindeloos haar gemopper en geklaag aanhoren. Dan staan de excentrieke grootmoeder die bij Rachel op de kamer slaapt en haar vader (Denis Podalydes) een stuk nuchterder in het leven.

Gelukkig komt Rachel in de schoolbank te zitten met Valérie, een brutaaltje dat een hartkwaal compenseert met vrolijke levenslustigheid waar Rachel zich graag aan laaft. Daarbij wordt ze ook nog naar kinderpsycholoog madame Trebla (Isabella Rossellini) gestuurd, met wie ze verfrissende gesprekken voert.

Rachel en Valérie trekken er graag op uit en vinden het leuk volwassenen te observeren. Zo treffen ze de juffrouw in compromitterende situatie, met alle gevolgen van dien. En Rachels vader vindt de alleenstaande moeder van Valérie veel te leuk. Toestanden.

Actrice Raphaële Moussafir schreef en speelde Du vent dans mes mollets in 2003 als theatermonoloog. Ze maakte er in 2006 een boek van, en in 2009 een stripverhaal.

Aan vaart, humor en drama is geen gebrek in deze hartverwarmende ode aan een bijzondere kindervriendschap, waarin op lichtvoetige wijze veel serieuze thema’s aangesneden worden, met aan het eind onvermijdelijk een brok in de keel. Het meest ontleent de film zijn charme aan het overrompelend spontane spel van de kinderen. Onmogelijk daar niet door geraakt te worden.

Aanvullende informatie:
Frankrijk 2012
Speelduur: 85 minuten
Regie: Carine Tardieu
Scenario: Carine Tardieu, Raphaële Moussafir
Camera: Antoine Monod
Montage: Reynald Bertrand, Nathalie Hubert, Sylvie Landra
Art direction: Jean-Marc Tran Tan Ba
Muziek: Eric Slabiak
Met: Juliette Gombert, Anna Lemarchand, Agnès Jaoui, Denis Podalydès Isabelle Carré, Isabella Rossellini
Uitgave: Imagine
Distributie: de Filmfreak


EDITORS' CHOICE