REVIEW

Tindersticks - II (LP)

Eric de Boer | 05 juli 2013

Veel sfeer, meer ruimte voor muzikale verdieping en tegelijkertijd die kenmerkende stem… Het tweede Tindersticks album mag dan wel achttien jaar oud zijn, de muziek blijft uniek en grijpt aan. Reden te meer voor Music on Vinyl om dit album te persen op vinyl, de eerste duizend zelfs genummerd en op fraai lichtblauw gemarmerd vinyl.

 

De liefde waarmee de Haarlemse platenperserij het tweede Tindersticks album heeft samengesteld is duidelijk groot geweest. Dan mag het album ook wel heel speciaal zijn. In dit geval is niets minder waar, want op de tweede plaat van het Britse gezelschap Tindersticks legt zanger Stuart Staples met zijn deels mompelende baritonstem ziel en zaligheid bloot, zoals enkel hij dat kan. De Indie/ kamerpopstijl van het - eveneens titelloze - debuutalbum uit 1993 wordt op dit tweede deel verder uitgediept en er is meer ruimte voor het uitdiepen van de composities.

De muzikale oriëntatie van de band ontaardt in lange composities met veel ondersteuning van strijkers. Op het album staan dan ook zestien tracks, met min of meer op het middenpunt een fraaie samenwerking samen met Carla Togerson van The Walkabouts in de vorm van Travelling Light. Andere absolute hoogtepunten van dit toch wel melancholische album zijn tracks als No More Affairs, A Night In of Tiny Tears. Vibrafoonklanken, zingende zagen, vervormde piano’s, heldere violen en veel, heel veel snarenspel ondersteunen het ‘gloomy’ geluid van Tindersticks en de referenties aan de groten als Leonard Cohen of Ian Curtis zijn geheel terecht.

Tindersticks anno nu.

Het tweede Tindersticks album op blauw gelimiteerd vinyl is elke cent van de aanschafwaarde meer dan waard. Het geluid is open, dynamisch en de persing legt elk kraakje in het veelal rechts van het midden afgemixte stemgeluid van Staples prima weer. Deze dubbel-LP is geen lichte kost, maar verdient het om goed beluisterd te worden. De puike afwerking van deze dubbel-LP met vier ingebonden pagina’s met liner notes, erg mooi blauw vinyl en een hoge geluidskwaliteit vergroten het plezier van het bezitten en afspelen van dit Tindersticks album aanzienlijk. 

Label: Music on Vinyl
Speelduur: 70 minuten
Website: www.tindersticks.co.uk


EDITORS' CHOICE