NIEUWS

Filmpjekijken weektip: Rhino Season


Redactie HiFi.nl | 21 maart 2013

Een wat minder voor de hand liggende titel deze week, die ongetwijfeld ook in wat minder zalen te zien zal zijn dan bijvoorbeeld Oz The Great and Powerful die vorige week voorbij kwam: Rhino Season. 

De controverses die No One Knows About Persian Cats (2009) in thuisland Iran teweeg bracht, betekende bijna het einde van Bahman Ghobadi's carrière als filmmaker. De enige mogelijkheid voor de Koerdische regisseer om nog films te kunnen maken en aan een lange gevangenisstraf te ontsnappen, was om in Turkije een nieuw leven te beginnen. Rhino Season is zijn eerste titel buiten het thuisland.

In Rhino Season is dichter Sahel het slachtoffer van een persoonlijke vete en komt samen met zijn vrouw Mina in de gevangenis terecht. Na tien jaar gevangenschap wordt Mina onverwacht vrijgelaten door de autoriteiten, die haar vertellen dat haar man Sahel dood is. Met een gebroken hart verruilt zij samen met haar twee kinderen Iran voor Istanbul. Niet wetende dat zij haar nog levende man achterlaat.

Hij wordt gedwongen tot een gevangenschap van nog eens twintig jaar. Wanneer Sahel eindelijk wordt vrijgelaten gaat hij op zoek naar zijn vrouw; de herinnering aan haar was het enige dat hem steunde tijdens zijn pijnlijke beproeving. Maar welke realiteit wacht hem nu, na het vasthouden aan een beeld dat gedurende zovele jaren alleen in zijn hoofd heeft bestaan?

"Het had zó weinig gescheeld, of Rhino Season had helemaal niet het daglicht gezien. Ghobadi nam met het politieke thema van de film een risico, ook al werd het buiten de Iraanse grenzen opgenomen. Die angst geeft de film net wat meer karakter. In combinatie met het tragische verhaal, de subtiele acteerstijl en de fenomenale beelden, is Rhino Season een weergaloze film geworden." Lees de gehele recensie hier.

Liefhebbers van één van de hits van 2012, Looper, doen er overigens goed aan even hier te kijken.

EDITORS' CHOICE