REVIEW

De Marathon

Humor, dat is een lach en een traan. Beiden zijn in karrenvrachten aanwezig in het speelfilmdebuut van Diederick Koopal, tot nu toe vooral bekend van komische reclamespotjes. Het verhaal van hoe een noodlijdend garagebedrijf gered wordt door saamhorigheid van de personeelsleden.

 Gerard, Leo, Kees en Nico hebben het best gezellig bij de Rotterdamse garage Grotebroer. De reparaties laten ze over aan hun uit Egypte afkomstige collega Youssef, zodat ze zelf al klaverjassend de dag vullen, onder het genot van een pilsje en een sigaret. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Eigenaar Gerard (Stefan de Walle) is een man die wanhopig de schijn ophoudt dat alles prima gaat. Dat het bedrijf op het punt staat bankroet te gaan, houdt hij voor iedereen verborgen, en dat hij regelmatig bloed ophoest is geen teken van een goede gezondheid.

Als het eerste geheim uitlekt wordt er een oplossing gezocht. Dat loopt uit op een krankzinnige weddenschap. Een oom van Youssef, eigenaar van een succesvoller bedrijf, gaat een weddenschap aan. Het bedrijf krijgt een financiële injectie op voorwaarde dat het wel bijzonder on-sportieve viertal de marathon van Rotterdam uitloopt...

Youssef is voormalig hardloper. Hij zet een trainingsprogramma op. Gerard negeert zijn gezondheidsproblemen en doet gewoon mee. De voorbereidingen gaan ook voor de anderen niet zonder problemen. Kees (Frank Lammers) heeft een streng gelovige vrouw die hem strak aan het lijntje houdt, en Leo (Martin van Waardenberg) heeft de zorg voor het kindje van zijn vriendin, een zeer onrustige ex-prostitué (Georgina Verbaan). Alleen Nico (Marcel Hensema) is een en al vrolijk optimisme, waarbij het de vraag is in hoeverre zijn systematisch onbesproken maar evidente homoseksualiteit een probleem is.

De Marathon is een knap gemaakte publieksfilm. De grappen zijn plat maar onweerstaanbaar, clichés worden bepaald niet gemeden. Een proefloop in Amsterdam (020) is aanleiding voor een hilarische demonstratie van de verschillen tussen de culturen van de grootste steden van ons land. Even effectief wordt ontroering opgeroepen in de dramatische ontknoping van het verhaal. Gebrek aan originaliteit staat het kijkplezier niet in de weg.

De echte marathon werd optimaal gebruikt als set, ook nog eens op de eerste opnamedag. Een drietal korte publiciteitsfilmpjes voor RTL fungeren als een aardige making of. De andere extra’s stellen weinig voor.

 

Aanvullende informatie
Nederland, 2012
Speelduur: 112 minuten
Regie: Diederick Koopal
Scenario: Gerard Meuldijk en Martin van Waardenberg
Extra´s:  Making of, Bloopers, Deleted Scenes, “Echt” Rotterdams, trailer
Met: Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Frank Lammers, Marcel Hensema, Mimoun Oaissa, Ariane Schluter, Cynthia Abma, Georgina Verbaan
Beeld: 2.35:1 HD 1920 x 1080p
Geluid: DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
Uitgave: Benelux Film Distributors 


EDITORS' CHOICE