REVIEW

Robert Mitchum est mort


Jan Luijsterburg | 10 februari 2013

Franky Pastor, een depressieve sukkel met een hazenlip, kan zijn favoriete scène uit een film met Robert Mitchum perfect nadoen. Of hij daarmee ook een groot acteur is? Zijn manager Arsène meent van wel.

Een filmfestival hoog in Noorwegen wordt aangegrepen voor een internationale doorbraak. De grote regisseur Sarrineff zou daar een Amerikaanse film gaan opnemen. Van Frankrijk naar de poolcirkel, dat is best ver rijden met gestolen auto’s. Arsène (Olivier Gourmet, bekend uit de films van de gebroeders Dardenne) is een totale idioot. De overtuiging dat zijn ontdekking een succesacteur zal worden verlaat hem nooit, en de energie waarmee hij dat doel nastreeft heeft manische proporties. Het leidt tot een reeks ontluisterende avonturen.  

Met de inderdaad in 1997 overleden westernacteur Robert Mitchum heeft de film verder weinig te maken. Het is een roadmovie met het bij dat genre horende gebrek aan narratieve structuur. De reeks toevallig ogende gebeurtenissen hebben nauwelijks samenhang. Bij vlagen zijn ze erg grappig.

In de droge, absurdistische dialogen en nostalgische aankleding, auto’s en muziek doet de film sterk denken aan het vroege werk van Jim Jarmusch en Aki Kaurismäki. Aan laatstgenoemde regisseur doet de film van het duo Olivier Babinet en Fred Kihn ook in visueel opzichte sterk denken, door het inzetten van de vaste cameraman van Kaurismäki, Timo Salminen. De overweldigende natuur van Noorwegen is altijd een mooi decor voor een Europese western.

Op hun reis komt het gezelschap bij toeval schitterende rockabilly muziek tegen. Bandlid Douglas reist een tijdlang mee in de bagageruimte van de auto en kan zo zijn duistere elektronische klanken nog een aantal malen ten gehore brengen. Hoogtepunten in deze niet grootse maar wel prettig onderhoudende film.

Aanvullende informatie:
Frankrijk, Noorwegen, België, Polen, 2010
Speelduur: 87 minuten
Regie en scenario: Olivier Babinet en Fred Kihn
Camera: Timo Salminen
Muziek: Étienne Charry
Met: Olivier Gourmet, Pablo Nicomedes, Bakary Sangaré
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: de Filmfreak

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »