REVIEW

Clip (DVD)


Jan Luijsterburg | 07 februari 2013

Als iemand vraagt wat voor films er gedraaid worden bij het Filmfestival in Rotterdam zeg ik altijd: films over jongeren die zich vervelen. Kort door de bocht natuurlijk, maar toch, een fors deel van het aanbod voldoet al jaren aan deze beschrijving. De Servische, met een Tiger award bekroonde film Clip wel in ieder geval. Al bedrijven Jasna en haar vrienden wel een heel actieve vorm van verveling.

Pubers die zich afzetten tegen hun ouders, dat is een universeel fenomeen. De snelle maatschappelijke ontwikkelingen zoals zich die in Servië hebben afgespeeld, maken de generatiekloven daar wel extreem diep. De ouders hebben moeilijke omstandigheden gekend en hechten sterk aan de oude morele familiewaarden. Met de oorlog in hun achterhoofd  liggen ze krom om de kinderen van alle materiële gemakken te voorzien. Die kinderen vinden dat volkomen vanzelfsprekend en zijn puur op zichzelf gericht; iedere compassie is hen vreemd. Ook het feit dat Jesna’s vader terminaal ziek op bed ligt, lijkt geen enkele indruk op haar te maken. Ze heeft wel wat anders aan haar hoofd.

De meiden verkeren in moordende onderlinge concurrentie om er zo sexy mogelijk uit te zien en de aandacht van de stoere, botte jongens te krijgen. Voortdurend met het mobieltje in de hand, want alles moet worden vastgelegd en via het internet worden gedeeld. Alle gedragingen lijken gekopieerd uit pornofilms. Gepijpt worden op de WC en tegelijk berichtjes op je mobieltje intoetsen, beweer nog maar eens dat mannen niet kunnen multitasken. Gevoelens zijn ver te zoeken, leegte heerst in hun ontluisterende hedonisme. Niet echt een gezellige film dus, dit debuut van Maja Miloš. Aan het eind lijkt er iets door te dringen bij Jesna, als ze voor school een kijkje moet nemen in een kindertehuis. Daarna rommelt het echter weer dramatisch verder met het onbetrouwbare vriendje dat haar keer op keer vernedert.

De covertekst zegt over de levenswijze van Jesna en haar vrienden: “Het is een wanhopig protest, maar toch helpt het haar geleidelijk aan in het reine te komen met de pijnlijke werkelijkheid.” Altijd weer grappig hoe iedereen iets anders ziet in films. Ik zag Jesna helemaal nergens mee in het reine komen, maar juist totaal vastlopen in haar wanhopige zoektocht naar een beetje warmte. Om in de dramatische slotscène een oplossing te zien eist veel optimisme van de kijker. Ergst van alles is dat Miloš haar script baseerde op grondig onderzoek: zo gaat het er echt aan toe. Een behoorlijk urgente film over moreel verval en zoeken naar identiteit in een wereld zonder waarden.

Aanvullende informatie
Servië, 2012
Speelduur: 98 minuten
Regie en scenario: Maja Miloš
Productie: Jelena Mitrovic Film, House Bas Celik
Camera: Vladimir Simic
Montage: Stevan Filipovic
Met: Isidora Similjonovic, Vukasin Sasni, Sanja Mikitisin, Jovo Maksic 
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Tiger Releases/International Film Festival Rotterdam
Distributie: de Filmfreak 

EDITORS' CHOICE