REVIEW

Passenger – All The Little Lights (2LP)


Eric de Boer | 31 januari 2013

Het hebben van een hekenbaar stemgeluid heeft zijn voor- en nadelen. Je bekendheid kan zich als je nieuw bent namelijk snel tegen je keren. Het singer/songwritergenre wordt al enige tijd overspoeld door een ware hausse aan muzikanten en de vele talentenshows doen hier graag een schepje bovenop. Toch lukt het een enkeling om door te breken, zoals ook Passenger laat zien.

Passenger is de bandnaam die de Britse singer-songwriter Mike Rosenberg bleef gebruiken nadat hij in 2007 stopte met zijn folkband en besloot om een solocarrière te gaan beproeven. De man, die in Australië werd geboren als Tal Benyerzi, nam zijn eerste album Wide Eyes Blind Love op in zijn geboorteland, net als de tweede plaat Flight Of The Crow. Maar het was pas dit tweede (officiële) album van Passenger dat het grote publiek wist te bereiken. Na de single The Wrong Direction was het pas de tweede song van All The Lights die het grote publiek wist te bereiken. Een optreden bij Jools Holland en een flinke hoeveelheid airplay op de radio wisten van de song Let Her Go een hit te maken. Ook in ons land, waar zowel Radio 3 als Radio 538 het nummer adopteerde, werd deze track de start van Passenger op weg naar een grote naamsbekendheid. Music On Vinyl speelt hier slim op in, dankzij de samenwerking met Sony Music.

Goed, het nadeel van een herkenbaar stemgeluid zorgt ervoor dat luisteraars of weglopen met je of je juist verguizen. Niet erg, smaken verschillen nu eenmaal. De jongste single Holes moet nog door het grote publiek worden opgepakt, maar het gaat Rosenberg voor de wind. Zijn kracht ligt in het feit dat zijn muziek enorm toegankelijk is voor een breed publiek en op All The Little Lights is geen enkel slecht nummer te vinden. De artiesten die Passenger omringden in de studio weten van wanten en de productie is grotendeels dik in orde. Ook de persing op gelimiteerd vinyl en de dubbel-LP die voor het tweede deel een acht tracks tellende akoestische versie van het album bevat, biedt genoeg vertier. Nu is het afwachten of Passenger naast Ed Sheeran, Jason Mraz en andere bekende artiesten blijft hangen. De toevoeging van een hedendaagse artiest aan het medium vinyl juich ik altijd toe, alleen is het te betreuren dat er een download voor het album in het gecomprimeerde MP3-formaat bij het album zit. Wie ‘audiofiel’ vinyl koopt zit volgens mij meer te wachten op formaten als Flac, Alac, Aac of Wav. Maar een gegeven paard… All The Little Lights is in elk geval een fijne luisterplaat voor wie positief gestemd is over het stemgeluid van Rosenberg. En naast het wat fragiele, oppervlakkige gehalte van Let Her Go heeft de man tekstueel gezien gelukkig meer te bieden, blijkt uit de rest van het album.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 44:59 minuten/ 32 minuten
Website

EDITORS' CHOICE