REVIEW

Starbuck

In de eerste scène van deze Frans-Canadese film produceert de nog jonge David Wozniak onder de schuilnaam Starbuck donorzaad in een ziekenhuis. Het gevolg is te lezen op de cover van deze DVD: “hij is de vader van 533 kinderen”. Foutje van het ziekenhuis. Nu zijn 142 van de nakomelingen, tieners inmiddels, een procedure gestart om zijn identiteit te achterhalen.

En dat terwijl er al zoveel misgaat in zijn leven. Zo heeft hij schulden bij de maffia en willen zijn hennepplantjes niet groeien. David is een sukkel. Het lukt hem zelfs niet zijn simpele werk als vleesbezorger van het slagersbedrijf van zijn vader naar behoren uit te voeren. Alleen parkeerbonnen verzamelen, dat kan hij goed. Zijn vriendin is zwanger maar acht hem niet geschikt voor de vaderrol.

Bevriend jurist Igor, niet veel handiger dan David, gaat hem helpen een rechtszaak aan te spannen tegen het ziekenhuis wegens contractbreuk. Troost vindt David in het benaderen van zijn kinderen, uit de map met de aanklagers. Het levert hem tal van leuke contacten en ervaringen op, zonder dat hij zijn identiteit onthult. 

Het valt niet te ontkennen, het gegeven voor deze komedie is origineel. Starbuck heeft een vlot tempo en naast wat missers flink wat sterke grappen. De film ontsnapt niet aan de nodige clichés van het ‘feelgood’ genre, zoals een sentimenteel eind, en het verhaal heeft wel wat zwakke, moeilijk te geloven overgangen.

Daar staat tegenover dat glimlach noch ontroering zijn te onderdrukken. Hartverwarmend. Het grappige Frans-Canadese dialect is op zich al vermakelijk. De titel verwijst naar een beroemde Canadese fokstier. Een erg leuke film.

Aanvullende informatie:
Canada, 2011
Speelduur: 109 minuten
Regie: Ken Scott
Productie: André Rouleau
Scenario: Ken Scott, Martin Petit
Camera: Pierre Gill
Montage: Yvann Thibaudeau
Muziek: David Lafleche
Art direction: Danielle Labrie
Met: Patrick Huard, Julie Le Breton, Antoine Bertrand
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1, Frans gesproken 
Uitgave: Imagine
Distributie: de Filmfreak
Website


EDITORS' CHOICE