REVIEW

11 Flowers

Jan Luijsterburg | 30 november 2012

Het verhaal van de Chinese Culturele Revolutie teruggebracht tot de proporties van een jongetje van 11 dat een overhemd nodig heeft. Wang Han is op school uitverkoren om de gymnastische oefeningen voor te doen aan alle leerlingen. Een eervolle taak die een perfecte outfit vereist.

De situatie van zijn ouderlijk gezin maakt het niet gemakkelijk te voorzien in zo’n nieuw overhemd. De middelen zijn namelijk schaars en vader is de hele week van huis. Hij is zanger bij de opera in de stad, zo houdt hij vol. Het vormt slechts de achtergrond voor de belevingswereld van de kinderen die als perspectief van deze film gekozen is. Jongetjes die kattenkwaad uithalen en geobsedeerd zijn van het fenomeen ‘meisjes’, dat is universeel.

Dat het overhemd, een jaarrantsoen aan bonnen, geen geluk zal brengen voel je op je klompen aankomen. Wang Han raakt het op spectaculaire wijze kwijt, waarbij en passant een essentiële glimp opgevangen wordt van de voor de jongens tot dan toe vrijwel verborgen wereld van de politieke omstandigheden.

De wereld van rond 1975 wordt door regisseur Wang Xiaoshuai overtuigend opgeroepen in mooie, nostalgische beelden en een heerlijk kabbelend tempo. Een eigen jeugdervaring lag dan ook aan de basis van deze subtiele, poëtische film.

Aanvullende informatie:

China, 2011
Speelduur: 110 minuten
Regie: Wang Xiaoshuai
Scenario: Wang Xiaoshuai, Ni Lao
Productie: Wang Xiaoshuai, Isabelle Glachant
Camera: Dong Jinsong
Montage: Nelly Quettier
Muziek: Marc Perrone
Met: Liu Wenqing, Wang Jingchun
Beeld: 1,85:1, anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Imagine
Distributie: de Filmfreak


EDITORS' CHOICE