REVIEW

De rouille et d'os

Jan Luijsterburg | 26 november 2012

Een melodramatisch verhaal op een rauwe, indringende manier verteld. Centraal staat de wonderbaarlijke relatie tussen ruwe bolster Ali en de knappe orka-trainster Stéphanie die bij een ongeluk haar beide benen verliest.

We maken kennis met oud-kickbokser Ali als hij met zijn zoontje ten einde raad naar het zuiden van Frankrijk reist. Ze vinden onderdak bij de zus van Ali, die met haar man een bescheiden bestaan heeft in Antibes. Ali vindt een baantje als uitsmijter bij een bar. Daar ontmoet hij Stéphanie, die betrokken raakt bij een vechtpartij. Ali brengt haar naar huis en laat zijn telefoonnummer achter.

Stéphanie (Marion Cotillard) belt als ze na het ongeluk in het dolfinarium ten einde raad is. Ali is een man zonder geweten, maar ook zonder kwaad in de zin. Hij doet wat hem gevraagd wordt, of wat hij vermoedt dat van hem verwacht wordt. Veel denken komt daar niet aan te pas. Voor Stéphanie, depressief tot de rolstoel veroordeeld, is hij ideaal gezelschap, want hij handelt nooit uit medelijden.

Wel moet hij aan de kost zien te komen. Met zijn fysieke kracht is het illegale circuit van prijsvechten dan een mooie bron van inkomsten. Stéphanie wordt zijn manager in een voor haar totaal nieuwe wereld. Ze neemt die rol over van een door Bouli Lanners (regisseur van Eldorado en Les géants) gespeelde bekende van Ali, die er onbedoeld voor zorgt dat het leven van Ali andermaal op zijn kop gezet wordt.

Na het gevangenisdrama Un prophète maakt Jacques Audiard met De rouille et d’os (roest en bot) opnieuw grote indruk. In de meegeleverde extra’s wordt een mooi beeld gegeven van de bijzondere werkwijze van de regisseur. De Vlaamse hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts (Rundskop) beschrijft in een Nederlandstalig interview het explosieve temperament van Audiard en diens voortdurende intuïtieve zoektocht naar het vangen van essentiële emotie in momenten. Hoe ongemakkelijk dat kan zijn wordt duidelijk in een making of, die een uur besteedt aan het opnemen van slechts enkele scènes uit de film.

Verder ontleent de film zijn kracht aan in al hun ongepolijstheid visueel prachtige momenten, zoals van de orka’s, die voorbeeldig werden omgezet naar Blu-ray formaat. Aan het eind wordt het drama tot op de grens van het acceptabele opgerekt, maar Audiard komt overal mee weg.

Aanvullende informatie:
Frankrijk, 2012
Speelduur: 122 minuten
Regie: Jacques Audiard
Scenario: Jacques Audiard, Thomas Bidegain
Camera: Stephanie Fontaine
Montage: Juliette Welfling
Muziek: Alexandre Desplat
Met: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Bouli Lanners
Extra’s: Making of (60 minuten), Deleted scenes (6 minuten), Interview met Matthias Schoenaerts (19 minuten), Special effects (2 minuten)
Beeld: 2,35:1 1080/24p
Geluid: DTS-HD Master 5.1
Uitgave: Lumière
Officiële website


EDITORS' CHOICE