NIEUWS

Filmpjekijken weektip: Lawless


Redactie HiFi.nl | 15 november 2012

Tom Hardy is één van onze favorieten van het jaar, dus als hij in de bios voorbij komt, dan kun je er bij voorbaat voorzichtig vanuit gaan dat je hem in de Filmpjekijken Weektip ook treft.

Ditmaal zie je hem in Lawless, een gangsterdrama dat niet de op basis van de cast verwachte genreklassieker is geworden, maar zeker een bezoek waard is. In deze sfeervolle, maar keiharde misdaadfilm van regisseur John Hillcoat (The Road) en scenarioschrijver Nick Cave besluiten de drie Bondurant-broers (Tom Hardy, Shia LaBoeuf en Jason Clarke) tijdens de drooglegging in de jaren '30 een illegale drankhandel op te zetten, wat al snel tot een zeer succesvolle onderneming uitgroeit met behulp van lokale crimineel Floyd Banner (Gary Oldman).

Hiermee halen ze zich echter wel de woede op de hals van corrupt special agent Rakes (Guy Pearce), die een gewelddadige werkwijze niet schuwt bij het naleven van de wet.Lawless was opgenomen in de Official Selection van het Cannes Filmfestival 2012, en is gebaseerd op waargebeurde feiten, zoals beschreven in het boek 'The Wettest County in the World' van Matt Bondurant, kleinzoon van Jack Bondurant.

"In zijn vorige grote films, The Proposition en The Road, liet de Australische regisseur John Hillcoat al zien niet vies te zijn van de nodige gore. Beide films hadden een zeker westernsfeertje waarin de strijd om te overleven centraal stond. Hetzelfde kan gezegd worden over zijn nieuwste worp Lawless, dat zich het best laat omschrijven als een gangsterdrama met hillbillies. Niet de topper waarop de sterrencast doet hopen, maar wel een uiterst vermakelijk misdaadfilmpje." Lees de hele recensie hier.

Een extra vermelding deze week moet overigens uitgaan naar Amour, al zul je die in veel minder bioscopen aantreffen dan bovenstaande titel. De veelgeprezen film van Michael Haneke (Funny Games, The White Ribbon) draait om Anne en Georges, een Parijs echtpaar op leeftijd met een volwassen dochter. Als Anne een infarct krijgt, breekt er een nieuwe fase in hun samenzijn aan. Georges verzorgt haar met al zijn kracht en liefde. Maar hij kan niet voorkomen dat ze verder van hem wegglijdt en raakt zelf ook steeds meer in een isolement. De film 'verdient iedere prijs die het gekregen heeft', zo stelt de recensent

EDITORS' CHOICE