REVIEW

Monsieur Lazhar

Jan Luijsterburg | 11 november 2012

Juf Martine kiest niet bepaald de meest kindvriendelijke plaats om zich op te hangen: in het klaslokaal, waar haar leerlingen haar vinden. Terwijl de leiding van de school in Montreal met de handen in het haar zit over deze traumatische gebeurtenis meldt zich een Algerijnse immigrant als invalkracht, Bachir Lazhar.

Zijn methoden zijn nogal stijf en ouderwets binnen de door vrouwelijke leerkrachten bepaalde  schoolsfeer. Tafeltjes moeten in rijen achter elkaar en als dictee krijgen de kinderen een veel te moeilijke tekst van Balzac, omdat hij die zo mooi vindt. Toch heeft Lazhar al snel een goede band met de klas. Hij schroomt niet de trauma’s aan de orde te stellen, waarbij hij zich weinig aantrekt van de conventies en regels op school, zoals het taboe op fysiek contact tussen docent en leerling. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Lazhar zelf emotioneel ook het nodige te verstouwen heeft gehad. Politiek vluchteling wordt je natuurlijk niet zomaar. 

Regisseur Philippe Falardeau baseerde zijn voor een Oscar genomineerde film op een theatermonoloog van Evelyne de la Chenelière. Hij compenseert de redelijk zware thematiek met zachtaardige humor en een aangenaam kabbelend tempo. In de context van klungelige schoolbestuurders en ook niet al te handige psychologische begeleiding wordt Lazhar als vanzelf een baken van menselijkheid. 

Als extra is er een door RTV Rijnmond opgenomen gesprek onder de noemer Big Talk met de regisseur toegevoegd, dat plaatsvond op een redelijk idioot decor in de zaal voorafgaand aan de Nederlandse première tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Journaliste Annemiek Schrijver graaft in haar beperkte Engels behoorlijk onbeholpen maar verwoed naar diepe bedoelingen. “Do you have, as an artist, a holy mission?” Het levert een lacherig gesprek op, vol ongemakkelijke momenten. 

Aanvullende informatie:
Canada, 2011
Regie en scenario: Philippe Falardeau
Camera: Ronald Plante
Montage: Stéphane Lafleur
Art direction: Emmanuel Fréchette
Acteur: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Danielle Proulx, Brigitte Poupart
Speelduur: 91 minuten
Extra: Interview met de regisseur, 22 minuten
Beeld: 2,35:1, 1920x1080i
Geluid: DTS HD Master en DD 5.1, Frans gesproken
Uitgave: Imagine
Distributie: de Filmfreak
Officiële website


EDITORS' CHOICE