REVIEW

Headhunters

Jan Luijsterburg | 27 oktober 2012

Een keiharde actiethriller met humor, naar het gelijknamige boek van de Noorse bestsellerauteur Jo Nesbø. Roger Brown is meedogenloos in zijn werk, het werven van topmanagers voor bedrijven. Hij combineert zijn bedrevenheid in het manipuleren van mensen met zijn bijbaantje, het stelen van kunstwerken. Dat blijft niet goed gaan.

In een komische introductie die deels al te zien is in de trailer wordt de oorzaak van Rogers grote behoefte aan geld geschetst. Hij is namelijk klein van stuk, en dat moet gecompenseerd worden. Met een dure villa en een bijna net zo dure vriendin, lang en blond: galerie-houdster Diana. De werkwijze is even simpel als doeltreffend. Bij sollicitatiegesprekken polst hij of zijn kandidaten waardevolle kustwerken bezitten, en wanneer ze niet thuis zijn. Maatje Ove schakelt alarm-installaties tijdelijk uit en Roger vervangt het duurste schilderij door een reproductie.

In de galerie van Diana wordt Roger voorgesteld aan Clas Greve. Geknipt voor een functie waarvoor Roger aan het werven is, en bezitter van een echte Rubens. Wat Roger niet weet is dat de man een verleden heeft in het leger in de bestrijding van terrorisme met elektronica en volstrekt niet deugt. Met zijn charmes pakt hij Rogers complete sociale netwerk in, inclusief Diana. Dan loopt de boel helemaal uit de hand.

Er is een aantal hilarisch smerige scènes en er wordt niet bezuinigd op bloederig geweld. De combinatie met een enerverend tempo is doeltreffend. Een topper in het misdaadgenre. Niet subtiel, wel lekker.

De film ziet er op blu-ray mooi scherp uit, al zijn er hier en daar wel hinderlijke ghosting effecten zichtbaar bij snelle bewegingen. Ook zijn beeld en geluid bij dialogen niet helemaal synchroon. Er zijn, anders dan bij bijvoorbeeld de Engelse uitgave, geen extra’s toegevoegd.

Dat de populaire boeken van Nesbø zich goed lenen voor verfilming is inmiddels bekend. De sneeuwman wordt inmiddels naar het grote doek vertaald door niemand minder dan Martin Scorsese.

Aanvullende gegevens:
Noorwegen/Zweden/Duitsland 2011
Speelduur: 100 minuten
Regie: Morten Tyldum
Scenario: Lars Gudmestad en Ulf Ryberg, naar het boek van Jo Nesbø
Met: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau
Beeld: 1080/24p, 2,35:1
Geluid: DTS-HD master 5.1
Uitgave: Lumière
Website


EDITORS' CHOICE