NIEUWS

Filmpjekijken weektip: Jagten


Redactie HiFi.nl | 25 oktober 2012

Met nog een week te gaan voor ook in Nederland de gekte rond Bond 23, Skyfall, losbarst, willen we deze week eerst even de aandacht leggen op het mooie Jagten, waarin voormalig Bond-villain Mads Mikkelsen (hij speelde Le Chiffre in Daniel Craig's eerste portret als 007, Casino Royale) een schitterende hoofdrol wegzet - waar hij afgelopen voorjaar in Cannes voor beloond werd.

In Jagten van regisseur Thomas Vinterberg (Festen, Submarino) speelt Mikkelsen een integere kleuterschoolleraar, die door één van de kinderen op zijn kleuterschool beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Van vriend, broeder en deel van de gemeenschap verandert zijn status naar die van een outcast die wordt geterroriseerd. Terwijl de gemeenschap uit elkaar valt, wordt ook zijn menselijkheid steeds meer van hem afgenomen.

"Met Jagten heeft Vinterberg zichzelf op meerdere niveaus overtroffen. Tegelijkertijd is de film intiem en rauw, angstig en overweldigend (...). Het thema van de morele paniek en de invloed van de gemeenschap is niks nieuws voor Vinterberg en zijn Scandinavische collega's. We zagen het al eerder langskomen in het angstaanjagende Dogville van Von Trier en, doch op een andere manier, in Tilsammans van Moodysson. En toch is de subtiele dichtbijheid van Jagten iets nieuws." Lees de hele recensie hier.

Overigens willen we als tweede tip The Perks of Being a Wallflower even voorbij laten komen. De als regisseur onervaren Stephen Chbosky is aan de slag gegaan om zijn eigen 'coming-of-age' roman te verfilmen. Wat een clichématig ik-probeer-uit-te-vinden-wie-ik-ben tienerdrama had kunnen worden, is met dank aan de talentvolle jonge cast - met onder meer Emma Watson - uitgegroeid tot een mooie en oprechte film.

"De kracht ligt voornamelijk in de personages, die de jonge acteurs allemaal op hun eigen manier goed tot leven brengen. Emma Watson heeft haar eerste grote rol sinds Hermione in de Harry Potter-franchise te pakken en laat zien dat ze meer in huis heeft. Lerman maakt samen met zijn personage een prachtige ontwikkeling door. Omdat Charlie verandert gedurende de film, krijgt hij ook de kans om meerdere kanten te laten zien. Maar het is vooral Miller die indruk maakt door zijn flamboyante personage met verve neer te zetten. De zowel gevoelige als uitbundige Patrick zorgt constant voor de nodige ironische opmerkingen en grappen." Lees de hele recensie hier

EDITORS' CHOICE