REVIEW

Anno 1790


Jan Luijsterburg | 07 oktober 2012

Het fenomeen misdaadserie is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijk Scandinavisch exportproduct. Anno 1790 valt op door de situering in een ver verleden, de titel zegt het al. Stockholm was in de tijd van de Franse revolutie duidelijk ook geen vredige plaats om te verblijven.

Johan Gustav Dåådh is een legerarts die terugkeert van de Russisch-Zweedse oorlog. Hij is niet van plan in Stockholm te blijven maar raakt betrokken bij een moordzaak. Als rechtgeaard republikein heeft hij veel kritiek op het monarchistische gezag, dat de bevolking sterk onderdrukt. Omdat hij denkt dat hij het systeem beter van binnenuit kan veranderen dan de frontale strijd aan te gaan in een revolutionaire cel laat hij zich aanstellen als commissaris bij de politie. Een besluit dat hem niet geliefd maakt bij zijn republikeinse vrienden.

In ieder van de tien afleveringen van een klein uur lost Dåådh een zaak op. Daarbij maakt hij regelmatig gebruik van zijn medische kennis, een oervorm van forensisch onderzoek. Doorlopende verhaallijnen zijn de moeizame relaties met zijn ijdele baas, politiechef Wahlestedt en zijn sombere assistent Simon Freund. Spanning is er doorlopend omdat Dåådh niet alleen zijn atheïstische en republikeinse ideeën, maar ook zijn amoureuze gevoelens voor Wahlstedts vrouw Magdalena verborgen moet zien te houden.

De serie moet het niet hebben van de spannende verhalen. De individuele zaken hebben niet zo veel om het lijf en worden vrij vluchtig afgehandeld. De doorlopende verhaallijnen ontwikkelen zich traag en blijven daardoor niet voortdurend boeien. De acteerprestaties zijn daarbij van sterk wisselend niveau.

Anno 1790 ontleent zijn charme vooral aan de historische sfeertekening van de periode door een mooi verzorgde aankleding, eens een heel andere invalshoek dan de andere populaire series in het genre.

Aanvullende informatie:
4 x DVD
Zweden, 2011
Speelduur: 10 x 58 minuten
Regie: Levan Akin, Rickard Petrelius, Kristina Humle
Scenario: Tomas Blom, Jonas Frykberg, Alex Haridi, Sara Heldt
Met: Peter Eggers, Joel Spira, Linda Zilliacus 
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Lumiere Crime Series 

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »