Mark Levinson No.532 vs No.532H

Redactie HiFi.nl | 28 juli 2012 | Mark Levinson

Waarschijnlijk is er zelfs onder audiofielen soms nog wel wat scepsis tussen de kwaliteits- en klankverschillen van verschillende high-end eindversterkers. Bij Beter Beeld & Geluid ook, vandaar dat zij zoveel mogelijk in hun eigen omgeving testen en zo conclusies trekken. Zo hadden ze onlangs de Mark Levinson No.532 op bezoek, de zwaarste 'dual mono' versterker van Mark Levinson. Dit alles vanwege een geplande demo met deze versterker op onze Wilson Audio Sophia 3 luidsprekers. 

Na een flinke periode stabiliseren en experimenteren met verschillende kabels, kwamen ze toch weer uit op de bij hun inmiddels klassieke combinatie van Cardas Golden Power en Golden Reference netsnoeren en Golden Reference luidsprekerkabels en XLR interconnects. Er werd gebruik gemaakt van de Linn Klimax DS als bron, afgewisseld met de Meridian 808.3 Reference CD-speler. Als voorversterker diende de sublieme ML No.326S.

Ze waren al zeer bekend met de No.532H van ML: een behoorlijk potente versterker met een zeer aanstekelijk snel en punchy geluid. Erg neutraal ook volgens de mannen van BB&G. Niet meer het stroperige en donkere dat ML versterkers nogal eens karakteriseerde. De No.532H is bijzonder muzikaal en levendig; een heel 'lekker' geluid waarbij het moeilijk stilzitten is. 

Een vergelijk met de No.532 was op zijn minst interessant te noemen. Hadden ze bij Beter Beeld het gevoel dat ze met de No.532H al behoorlijk aan de perfectie waren gekomen, ging de No.532 vooral op de gebieden van scheiding en plaatsing van instrumenten, het 'zwart'/de rust en dynamische contrasten absoluut nog een slag verder. Ook het laag had nu een absoluut gecontroleerde textuur gekregen. Misschien in zijn klank net iets minder dat opzwepende van de No.532H, maar misschien is dat een artefact van een wat rauwere weergave? Heel moeilijk in absolute zin vast te stellen...

Met beide versterkers is het makkelijk op te gaan in de muziek, maar waar de 532H het enthousiaste in de muziek naar voren brengt, geeft de 532 meer een beschouwende indruk. Overigens zonder saai te worden! Juist de combinatie van lichtvoetigheid en absolute controle, geeft de 532 zijn prachtige gevoel voor dynamisch contrast.

Al met al een zeer interessant vergelijk en wat de mannen van Beter Beeld & Geluid betreft is het prijsverschil tussen de versterkers zeker gerechtvaardigd. De absolute rust en controle van de 532 bij een toch prikkelende lichtheid is zonder meer boeiend om te horen.


EDITORS' CHOICE