NIEUWS

DreamBass Genie: externe geluidskaart met buizenversterkings-allure


Redactie HiFi.nl | 02 oktober 2012

Enermax biedt met de DreamBassGenie een kleine, externe USB-geluidskaart om het geluid van je laptop op te krikken. De vormgeving doet denken aan een buizenversterker.

Enermax is een bedrijf dat in de computerwereld vooral bekend staat om haar producten gericht op voedingssupplies en koelsystemen. Daarnaast richt de onderneming zich op randapparatuur voor de moderne pc. In dat kader kun je ook de DreamBass Genie zien: een externe USB-geluidskaart, die gemakkelijk toe te passen is op je huidige pc of laptop en die er voor moet zorgen dat het geluid afkomstig uit diezelfde pc of laptop een stuk aangenamer klinkt.

Enermax is niet het eerste bedrijf dat met een externe geluidskaart in de vorm van een USB-stick komt. Er zijn er al een hele reeks van externe geluidskaarten op de computermarkt te signaleren. Vaak zijn deze geluidskaarten in de vorm van veredelde USB-dongles. Kennelijk is er voldoende behoefte aan dit soort producten, en zijn veel gebruikers van pc’s en laptoppen niet tevreden met de door de fabrikanten af-fabriek gemonteerde geluidskaarten aan boord van de computers.

De Dreambass Genie van Enermax ziet er in ieder geval een stuk opvallender uit dan de meeste van zijn concurrenten. Het uiterlijk van de Dreambass doet onmiddellijk denken aan de beroemde radiobuis van de Philips radio’s van lang geleden. Je zou gaan denken dat de ontwerpers dat expres hebben gedaan. Immers: het huidig audio-geluid dat uit computers komt wordt vaak als kil en steriel bestempeld. Het geluid van buizenversterkers heeft nog steeds de stempel van warm.

Nu kunnen looks misleidend zijn, maar deze kleine audio-processor heeft toch wel het een-en-ander aan boord. Het heeft een 3.5 millimeter hoofdtelefoon- en microfoonaansluitingen en het kan tot 96 kHz 24-bit stereogeluid ‘opleveren’. De audioprocessor is gebaseerd op de VIA Envy VT 1620A codec, een gecombineerde DAC/ADC chip. Het maakt gebruik van een generiek besturingssysteem, waardoor er een automatische koppeling met Windows 7, Mac Os X of Limux plaatsvindt. Een blauwe LED in de DreamBass begint te knipperen, wanneer de connectie gemaakt is met de pc of laptop.

En waarom de naam DreamBass? Dat komt omdat in deze externe geluidskaart de ingebouwde voorversterker zo ontworpen is, dat die voor een ‘bass boost’ zorgt. Die er op zijn beurt voor moet zorgen dat er naast een minder kil geluid ook een minder ‘vlak’ geluid uit de computer komt. Voor een adviesprijs van 26 euro is het in ieder geval een goedkope manier om het geluid uit je computer te verbeteren - als er iemand ervaring heeft met de kwaliteit, horen we het graag.

Meer info op de website.

EDITORS' CHOICE