REVIEW

Intouchables

Dat Intouchables een enorme succesfilm is zal weinigen ontgaan zijn. Het verhaal van de verlamde miljonair die een temperamentvolle Senegalees in dienst neemt als verzorger trok al meer dan een miljoen mensen naar bioscoop of filmtheater. Voor wie hem nog niet zag, of nog eens wil kijken naar deze heerlijke film, is er nu de blu-ray, met interessante extra’s toe.

Intouchables begint verrassend met een spannende achtervolging in een sportwagen, alsof je per vergissing een film als Drive hebt opgezet. De scène is een pakkend voorbeeld van de streken die Driss en Philippe uithalen om het leven van laatstgenoemde wat hoognodige spanning te geven. De man heeft ooit een verkeerde actie bij het paragliden moeten bekopen met een dwarslaesie. De gebleven behoefte aan avontuur en gevaar is lastig te combineren met zijn totale afhankelijkheid van anderen. Dan kun je zo’n Driss goed gebruiken.

Na de spectaculaire opening schakelen we naar het begin van het verhaal, de sollicitatieprocedure waar Driss alleen verschijnt om aan zijn verplichtingen te voldoen en zijn uitkering niet in gevaar te brengen. Zijn respectloze gedrag maakt hem meteen aantrekkelijk voor Philippe. Voor Driss, afkomstig uit de naargeestige banlieues van Parijs, is het paleisachtige onderkomen met stijf personeel een totale cultureshock. Materiaal te over voor komische scènes over de botsing tussen high en low culture, in de wereld van beeldende kunst en klassieke muziek.

Het is nagenoeg onmogelijk om niet ingepakt te worden door Intouchables. De grappen zijn soms plat maar altijd charmant, François Cluzet is een en al intensiteit en de lach van Omar Sy is onweerstaanbaar. Bovendien draagt de mooi gemaakte film een belangrijke boodschap uit, die er op neer komt dat mensen die afhankelijk zijn van zorg bovenal behoefte hebben aan normaal persoonlijk contact. Zo mogen ze graag lachen. Net als mensen die naar een film kijken.

Naast een aantal in de montage gesneuvelde scènes is er een interessante making of, waar we leren dat de film voortkwam uit het plan van het regisseursduo Olivier Nakache en Eric Toledano om een film met Omar Sy in een hoofdrol te maken. De documentaire À la vie à la mort, naar het autobiografische boek Le second souffle (Onaantastbaar) van Philippe Pozzo di Borgo kwam pas daarna in beeld als uitgangspunt.

De echte Philippe en zijn Marokkaanse verzorger Abdel Yasmin Sellou, die tijdens de aftiteling van de film al even te zien zijn, staan centraal in de documentaire Portraits d’intouchables van Mathieu Vadepied. Philippe en Abdel lijken net zulke schurkjes als de karakters in de film, die na het zien van deze documentaire een verrassend waarheidsgetrouwe indruk maakt.

Aanvullende informatie:
Frankrijk 2011, Frans gesproken
Speelduur: 112 minuten
Regie en scenario: Olivier Nakache, Eric Toledano
Camera: Mathieu Vadepied
Montage: Dorian Rigal-Ansous
Art direction: Christine Teulier
Muziek: Ludovico Einaudi
Met: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet
Extra: Making of (30 minuten), Outtakes (8 min), The Real intouchables (47 min)
Beeld: 1,85:1
Geluid: DTS HD 5.1
Uitgave: de Filmfreak
Website

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »