Meridian 818 en 808.3 vs. Klimax DSM

Redactie HiFi.nl | 11 augustus 2012 | Meridian

Meridian heeft met het Sooloos systeem wat betreft ons bij Beter Beeld en Geluid al jaren het meest gebruikersvriendelijke en meest fascinerende streaming systeem in huis. Echter, de vroegere Source One, Ensemble en Control 10 stonden niet perse bekend als de meest audiofiel klinkende apparaten.

Met de nieuwere generatie producten als de Media Core 200, Media Source 600 en ID40 kaart in de 800-serie producten, maakte Meridian een flinke stap voorwaarts in de geluidskwaliteit, waardoor zij serieus mee konden gaan doen met de beste streaming-apparaten op de markt die tot dan eigenlijk gedomineerd werd door Linn. De ontwikkelingen gaan echter door en voor ons staat nu de Meridian 818. Een 'dedicated' streamer/voorversterker van het merk, uitgerust met Speakerlink uitgangen voor de eigen DSP speakers, maar ook geregelde (of ongeregelde) analoge uitgangen, zowel gebalanceerd als ongebalanceerd. Zij noemen het apparaat voluit: Reference Audio Core 818.

De in de 818 gebruikte streaming-module is nieuw en heet 'ID41'. Een doorontwikkeling dus van de gebruikte kaart in de 861 surround processor en 808.3 CD-speler. Ik was erg benieuwd en zette de Meridian 818 naast onze 808.3 om ze op streaming gebied te vergelijken. Was er verschil..?

Nou, reken maar dat er verschil is! De 818 klinkt met zijn ID41 kaart ruimtelijker, rustiger, homogener, beter getimed… Een behoorlijke stap! Of de verschillen nu alleen komen door de kaart, of wellicht ook door de lineaire voeding in de 818 t.o.v. de schakelende voeding in de 808.3 is moeilijk te zeggen, maar het apparaat kan zich nu zonder meer meten met de Linn Klimax DSM, die vooral ánders klinkt.

Ze spelen op hetzelfde niveau en het is meer aan de individuele luisteraar welke deze prefereert. Een hele prestatie, want de 818 kost zelfs met opslag - in de vorm van een Media Drive 600 bijvoorbeeld - minder dan de Linn Klimax DSM. Die heeft echter HDMI ingangen, die de 818 ontbeert.

En over de ingebouwde voorversterker: zie deze op zo'n hoog niveau, dat hij willekeurig welke voorversterker die u ook heeft, kan vervangen. Dat zou nog wel eens een kosteneffectieve en geluid verbeterende aankoop kunnen zijn...

Kijk voor meer artikelen over Beter Beeld en Geluid op de Special Page 


EDITORS' CHOICE