REVIEW

The Cabin in the Woods

Jan Luijsterburg | 19 september 2012

Een neef van één van de vijf jongeren die er een weekendje op uit willen gaan, heeft een huisje in het bos. Mocht iemand nog betwijfelen dat het daar niet pluis is, dan is er wel een engerd bij een benzinepomp die aan die illusie een eind maakt. Hij heeft alleen nog benzine voor de heenreis… Dat mag klinken als het recept voor een gewone horrorfilm, maar dat is The Cabin in the Woods nu net bepaald niet.

Het verhaal begint met een stel mannen in een kantoorruimte, die verveeld de toestand van de wereld bespreken. Ze keren regelmatig terug en blijken veel te maken te hebben met het avontuur van de vijf onderling zeer verschillende jongeren. Hier meer over uitleggen zou het kijkplezier bederven, dus dat doe ik niet.

Joss Whedon en Drew Goddard, onder meer de makers van de serie Buffy the Vampire Slayer, geven een bijzondere draai aan de conventies van het horrorgenre. Bloederige clichés zijn er te over, maar verrassende verhaalwendingen zetten de kijker aan het denken aan alle denkbare connotaties van het begrip manipulatie. Marionetten zijn we. Allemaal.

Tegelijkertijd valt er veel te lachen. Dat aan het eind alle remmen los gaan in een over the top gewelddadige climax is dan weer wel volgens de conventies van het genre.

De fraai verpakte blu-ray is overdadig aangevuld met bonusmateriaal waar de toewijding en het enthousiasme van de makers vanaf stralen. Het duidelijkst is dit het geval in het commentaarkanaal van de makers onder het genot van een glaasje wijn, en de bijna een half uur durende making of met de toepasselijke titel We Are Not What We Are. Daarnaast zijn er nog onderdelen die ingaan op de gebruikte effecten. Voor wie de film ook wil bekijken in ruimten waar geen blu-ray speler aanwezig is wordt er ook nog een dvd versie meegeleverd.

Aanvullende informatie:
VS, 2011
Speelduur: 95 minuten
Regie: Drew Goddard
Productie: Joss Whedon
Scenario: Drew Goddard, Joss Whedon
Camera: Peter Deming
Montage: Lisa Lassek
Art direction: Martin Whist
Muziek: David Julyan
Met: Richard Jenkins, Kristen Connoly, Fran Kranz
Extra’s: Commentaarkanaal, We Are Not Who We Are: Making of (29 minuten), The Secret Stash Featurettes (13 minuten), Wonder Con Q&A (27 minuten), The Army of Nightmares: Make-up & Animatronic effects (12 minuten), Primal Terror: visual effects (12 minuten), It’s Not What You Think (33 minuten)
Beeld: 2,35:1 1080p
Geluid: DTS HD Master
Uitgave: Dutch Film Works 
Website

 


EDITORS' CHOICE