Mobile Fidelity

Mobile Fidelity Sound Lab (ook wel MFSL of MoFi genoemd) is één van de oudste audiofiele muzieklabels. Het werd in 1977 opgericht, en heeft zich vanaf het begin toegelegd op zeer hoogwaardige heruitgaves van bestaande albums.

Het label heeft dus geen eigen artiestenstal, maar koopt licensies van andere maatschappijen. Die gelden altijd maar voor een beperkte tijd, zodat de releases op MFSL altijd gelimiteerd zijn. De beperkte verkrijgbaarheid en de hoge kwaliteit maken MFSL releases vaak tot ware collectors-items. Zo `doet` de legendarische Beatles Collection op vinyl uit 1982 maar liefst 760 dollar(!) op Ebay, terwijl sommige titels op gold-cd gemiddeld rond de 100 dollar moeten opbrengen.

Om een zo goed mogelijke geluidskwaliteit te kunnen blijven bieden wordt er bij MFSL voortdurend geïnvesteerd in de ontwikkeling van eigen masteringapparatuur. Hiervoor wordt samengewerkt met grote namen uit de high-end, zoals Tim de Paravicini, Ed Meitner, Pass Labs, Theta Digital en Sony Electronics. De mastering van de langspeelplaten gebeurt op halve snelheid, waardoor een dynamischer geluid ontstaat. Sommige LP releases worden zelfs geperst met een draaisnelheid van 45 toeren, wat nog beter klinkt. Ook de geluidsdragers zelf worden in eigen huis doorontwikkeld. Zo maakt MFSL gebruik van UHQR (Ultra High Quality Records) vinyl, en voor de CD`s wordt een 24 karaats gouden reflectielaag gebruikt. Dat klinkt niet alleen beter, maar gaat ook nog eens een eeuwigheid mee.

Als bronmateriaal wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van eerste generatie mastertapes. Die bevatten meer dynamiek en detaillering dan de zogenaamde productiemasters - dat zijn kopieën van de moedertape die naar de perserijen werden gestuurd. MFSL doet ook niet mee met de zgn. Loudness War. Moderne albums (en remasters) worden om commerciële redenen vaak zo luid geproduceerd dat de (originele) dynamiek ver te zoeken is. Bij MFSL wordt juist alles in het werk gesteld om de dynamiek zo goed mogelijk te bewaren.

Er worden met grote regelmaat nieuwe heruitgaves gereleased door MFSL. Online muziekwinkel High Fidelity Discs houdt de releaselijsten altijd nauwkeurig in de gaten. Aangekondigde releases worden zo snel mogelijk als pre-order aan de winkel toegevoegd, zodat liefhebbers zich kunnen verzekeren van een exemplaar.

http://www.highfidelitydiscs.nl/mfsl

 


EDITORS' CHOICE