REVIEW

The Kingdom of the Oceans

Jan Luijsterburg | 19 augustus 2012

Met de hedendaagse opnametechnieken en het niveau van beeld weergave in de huiskamer zijn de wonderen die te land, ter zee en in de lucht aan te treffen nog populairder dan voorheen. De BBC blinkt uit met series als Earth en Life, maar in Frankrijk produceert een team rond Jacques Cluzaud en Jacques Perrin niet minder fraai gemaakte natuurfilms. In een mooie box verscheen een vierdelige televisieversie.

Dat de films van het team een serie vormen is af te lezen aan de Franse titels. Microcosmos (le peuple de l’herbe) uit 1996 legde de verborgen wereld van de kleine beestjes op en in de grond bloot. In Le peuple migrateur uit 2001, als extra meegeleverd in de box, vliegen we op spectaculaire wijze mee met allerhande trekvogels. De Franse titel van The Kingdom of the Oceans luidt Le peuple des océans: een derde volk dus. De vier aflevering belichten elk één specifieke maritieme biotoop: de volle zee, ondiepe wateren, de riffen en de grens tussen land en zee. 


Er is zes jaar met grote toewijding aan deze serie gewerkt. Met de modernste apparatuur werd op tientallen locaties gefilmd. Het resultaat is er naar. De wonderlijkste dieren werden haarscherp vastgelegd. Eerder werd uit het materiaal al de bioscoopfilm Oceans samengesteld. Ook op het televisiescherm is de natuur op deze manier een beleving en een lust voor het oog.Vaak hebben natuurfilms een gecombineerd educatief en esthetisch doel, waarbij de mooie plaatjes vooral dienen om interesse te wekken. Bij The Kingdom of the Oceans ligt de nadruk volledig op het esthetische. Het is niet de bedoeling de kijker te overladen met biologische wetenswaardigheden, maar puur om te laten zien hoe wonderbaarlijk mooi het leven onder water er uit ziet. Daar slagen de makers volledig in.

 

Dat het door Jacques Perrin gesproken commentaar niet de diepgang heeft van bijvoorbeeld David Attenborough in de klassieker in het genre, The Blue Planet, is niet anders te zien dan als een bewuste keus. Alles draait om overleven. Eten en zich voorplanten. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk aanleiding voor ingewikkelde oplossingen.

Prachtig om te zien, en ideaal materiaal om de kwaliteiten van uw homecinema apparatuur te demonstreren.

(Foto’s zijn afkomstig van deze website)

Aanvullende informatie:
Frankrijk, 2011
3 x Blu-ray
Speelduur: 216 minuten
Bonus: Le peuple migrateur (Winged Migration), 89 minuten
Regie: Jacques Cluzaud en Jacques Perrin
Beeld: 16:9, 1080p
Geluid: DTS HD Master 5.1, Frans gesproken, daarnaast ook Nederlandstalig kanaal   
Uitgave: DFW  

 


EDITORS' CHOICE