ARTIKEL

Voomote Zapper bedient alles

Redactie HiFi.nl | 02 augustus 2012

De Voomote Zapper tovert je iPhone, iPad of iPod Touch op een simpele manier om in een universele afstandsbediening.

Natuurlijk zijn er al veel apparaten beschikbaar op de markt die het mogelijk maken al je afstandsbedieningen in één centrale remote samen te brengen. Zo lieten we onlangs de iRule-app al voorbij komen. De systemen die beloven tot ‘universele controle’ (binnenshuis, laten we het overzichtelijk houden en ons niet bemoeien met het universum van de buren) komen dan ook in vele soorten en maten. De meesten richten zich op een techniek als Wi-Fi of Bluetooth, die dan weer door een specifiek apparaat wordt ondersteund.

De Voomote Zapper pakt het anders aan. Door een combinatie van een soort dongel en een app is de Zapper van Voomote in staat de controle over te nemen van alle in huis aanwezige apparatuur. Dat werkt verrassend simpel, en als volgt: de dongel, zo groot als een mini-USB-stick en in een tiental kleuren beschikbaar, sluit je aan op de 30-pins connector aan de onderkant van het iOS-apparaat (dus iPhone, iPod Touch of iPad). Vervolgens wordt er automatisch een app geladen. Na openen van de app ontdek je vervolgens welke apparaten beschikbaar zijn om te bedienen. En dat zijn er veel, heel veel; de kans dat het apparaat in jouw huiskamer daar niet bij staat is uitermate klein.

Vervolgens kies je het betreffende apparaat, waarvan direct de complete afstandsbediening op het scherm verschijnt. Om het nog gemakkelijker te maken, kun je ook nog kiezen welke functies je van de afstandsbediening wilt gebruiken en welke je ‘weglaat’.

Nee, niet deze Zapper

De Zapper-dongel werkt op basis van infrarood-signalen. Om je iPhone niet in een krampachtige houding te hoeven houden, is de Zapper voorzien van vier ingebouwde infraroodverzenders. Die zitten aan alle kanten: voor-, achter- en zijkanten, waardoor je bijvoorbeeld de televisie ook kan bedienen terwijl je je telefoon gewoon rechtop houdt, en zo dus niet richting je TV hoeft te mikken.

De Zapper wil naast universele remote nog meer doen. Zo biedt het app(araat)je ook een TV-gids, en integratie van Twitter en Facebook, zodat je gelijk kan delen met welke ‘Zapper-activiteit’ je bezig bent. Al een tijd op de markt, en voor rond de 65 euro verkrijgbaar.

Kijk ook eens op onze Opmerkelijk Special


EDITORS' CHOICE