NIEUWS

Filmpjekijken weektip: Vertigo


Redactie HiFi.nl | 02 augustus 2012

Omdat de komkommertijd ook in de Nederlandse bioscopen is toegeslagen - met releases als Abraham Lincoln: Vampire Hunter en Lockout zouden we niet weten waar te beginnen met filmtips - komen we deze week met een klassieker: Vertigo.

Dat is uiteraard niet zonder aanleiding. De film van Alfred Hitchcock is namelijk deze week over Citizen Kane gewipt in een Greatest Movies of All Time-overzicht, waar het meesterwerk van Orson Welles uit 1941 al meer dan vijftig jaar de schijnbaar ongenaakbare lijstaanvoerder was.

In Hitchcock's thriller uit 1958, gebaseerd op het boek D'entre les morts van Pierre Boileau en Thomas Narcejac, speelt James Stewart de rol van een detective in San Francisco die met hoogtevrees kampt sinds de ongelukkige val van zijn partner tijdens een achtervolging. 

Een compilatie van Citizen Kane, 1941

In de tienjaarlijkse poll die Sight & Sound, een filmmagazine dat wordt uitgegeven door het British Film Institute, onder 846 filmcritici en experts wereldwijd houdt, is het Vertigo voor het eerst in vijftig jaar gelukt boven Citizen Kane uit te komen. Tien jaar terug, bij de voorlaatste poll in 2002, stond Vertigo nog met zilver op plaats 2, met vijf stemmen minder.

James Stewart in de problemen in Vertigo, 1958

Sight & Sound, niet te verwarren met hifispecialist Sights & Sounds, is een van de leidende publicaties op cinemagebied - niet voor niets wordt Citizen Kane consequent één van de beste films aller tijden genoemd, terwijl een veel toegankelijkere toplijst als die van IMDb de klassieker 'slechts' op 43 plaatst. De invloed van Sight & Sound is, met andere woorden, niet gering. De Top Tien van het blad is als volgt, de Top Vijftig vind je hier

Vertigo (Hitchcock, 1958)
Citizen Kane (Welles, 1941)
Tokyo Story (Yasujiro Ozu, 1953)
La Règle du jeu (Jean Renoir, 1939)
Sunrise: a Song for Two Humans (F.W. Murnau, 1927)
2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)
The Searchers (John Ford, 1956)
Man with a Movie Camera (Vertov, 1929)
The Passion of Joan of Arc (Dreyer, 1927)
 (Federico Fellini, 1963)

Bekijk ook de eerdere filmtips

EDITORS' CHOICE