Advance Acoustic EZY 80: klein en toch compleet

Redactie HiFi.nl | 01 december 2012 | Advance Acoustic

Het Franse Advance Acoustic komt met de EZY 80 met een klein maar verrassend compleet syteem op de markt. Het bevat naast streamingapplicaties ook diverse aansluitmogelijkheden voor mobiele systemen.

Het is nog altijd een droom voor vele partners van audioliefhebbers: een kleine audio-installatie die niet te veel ruimte in beslag neemt in het interieur van de moderne huiskamer. Aansluitend op de droom van de liefhebber zelf: een audioapparaat waarmee je alles kan doen wat er tegenwoordig aangeboden wordt. Muziek streamen, internetradiostations beluisteren, muziekbestanden via USB-stick binnenhalen, et cetera. De Advance Acoustic EZY 80 wil beide dromen vervullen.

Advance Acoustic brengt met de EZY 80 een alles-in-een-oplossing, zoals ze het zelf noemen, in een uiterst compacte behuizing. Met dat laatste is het gezien de afmetingen lastig oneens zijn, maar alles-in-één? Het zijn toch echt twee ‘kastjes’. Advance Acoustic heeft voor deze tweedeling gekozen om voor- en eindversterking te splitsen om zodoende de vermogenselectronica volledig te scheiden van alle andere modules. Dit zou tot een optimaal eindresultaat moeten leiden, waar zelfs de veeleisende audioliefhebber tevreden mee kan zijn.

Wat het meest in het oog springt, naast de compactheid van het systeem, is de look van de EZY 80. Het eindversterkersgedeelte bevat twee grote VU-meters die we kennen van vroegere systemen en die het geheel een retrolook meegeven. Nu maar hopen dat de consument daar niet mee op het verkeerde been wordt gezet, en over het hoofd ziet dat dit audiosysteem wel degelijk de nieuwste technieken bevat. Enfin, hier ligt weer een schone taak voor de goede verkoper.

Het hart van de EZY 80 wordt trouwens 'gewoon' door een vertrouwde cd-speler en FM-tuner gevormd. Aan de achterkant ontbreken ook analoge ingangen niet, zodat deze set kan dienen als aansturing voor vele apparaten. Door de kleine afmetingen heeft de fabrikant besloten een aantal aansluitingen die zich normaal vaak aan de achterkant bevinden, nu aan de voorzijde te plaatsen. Zo zijn daar twee digitale lijn-ingangen te vinden, naast de gebruikelijke koptelefoonaansluiting en een USB-ingang.

De netwerkfuncionaliteit van de EZY 80 kan via Ethernet-kabel of via Wifi, waarna rechtstreeks contact mogelijk is met internet radiostations. De EZY 80 fungeert ook zelf als een UPnP streaming client , waardoor ook eigen content via het centrale netwerk mogelijk is. Zelfs een pc met Microsoft Windows kan direct gebruikt worden als besturingsbron. Mobiele apparaten in de vorm van smartphones en tablets kunnen rechtstreeks hun muziek doorgeven via bluetooth. Bij Advance Acoustic gaat dat via wat zij Airblue noemen, een bluetooth-variant met de optie APTX.

Het eind van deze kleine hifi-keten wordt zoals gezegd gevormd door de eindtrap met de twee grote VU-meters. De eindversterker levert ten minste tweemaal een vermogen van 70 Watt - en dus niet 80 zoals je misschien zou verwachten door de naam -  bij speaker systemen met een impedantie van 8 ohm of 100 watt per kanaal in systemen met een impedantie van 4 Ohm. Als een solide basisvoeding is een bewust overgedimensioneerde ringkern transformator geplaatst, om zeg maar alles onder controle te houden.

Voor rond de 1000 euro is de Advance Acoustic EZY 80 al verkrijgbaar op de Franse markt. Het is nog niet bekend of en wanneer het systeem hier verschijnt.

MERK

EDITORS' CHOICE