REVIEW

Poulet aux prunes

Jan Luijsterburg | 20 juli 2012

Kip met pruimen is het lievelingsgericht van de Iraanse violist Nasser Ali, maar zelfs daarvoor wil hij niet terugkomen op zijn besluit om te sterven. Een heerlijk, met veel zwier verteld Perzisch sprookje van striptekenaars en regisseurs Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud, bekend van hun eerste film Persepolis.

Aanleiding voor zijn drastische besluit is dat zijn vrouw zijn viool kapotgeslagen heeft. Geen nieuw instrument kan het oude vervangen. Hij overweegt alle manieren om zelfmoord te plegen, maar besluit uiteindelijk maar te gaan liggen en te wachten tot de dood hem komt halen. Dat duurt acht dagen. In die tijd ontdekken we onder meer waarom Nasser Ali het zo erg vindt van die viool en hoe zijn vrouw tot haar actie kwam.  

Het heeft alles te maken met de grijze vrouw die aan het begin van de film langsloopt en de violist niet lijkt te herkennen. Onbereikbare liefde als levenslange maar uiterst kwetsbare bron voor artistieke inspiratie. Mooi.  

Na de extreem simplistisch ogende autobiografische animatiefilm Persepolis trekken Satrapi en Paronnaud in Poulet aux prunes in visueel opzicht alle registers open, kosten noch moeite zijn gespaard. Gebleven is de speels grillige vertelwijze, vol vaak hilarische zijsprongen en dito verwijzingen naar verleden en toekomst. In de boeiende, ook prachtig vormgegeven making of is te zien dat er in de studio veel minder gebruik is gemaakt van animatie dan je op grond van de vaak fantastische beelden zou denken. Indruk maakt vooral de rustige toewijding waarmee gewerkt wordt.

Bovendien is er een cast ingezet om de vingers bij af te likken. Isabella Rossellini, Maria De Medeiros en vooral Mathieu Amalric, bekend uit The Diving Bell and the Butterfly. Briljant zijn ook de kinderen.Poulet aux prunes, gebaseerd op Satrapi’s gelijknamige beeldroman, in het Nederlands uitgegeven onder de titel De muzikant, is een genot om naar te kijken. Een aanhoudende stroom van visuele en narratieve grapjes geeft tegenwicht aan het melodramatische verhaal. Alles is maximaal uitvergroot, over the top, zodat alles lachwekkend wordt zonder de serieuze boodschap rond grote thema’s als liefde en kunst, geweld aan te doen. In tegendeel zelfs. Een heerlijke film.

Aanvullende informatie:
Frankrijk, 2011
Speelduur: 89 minuten
Regie en scenario: Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud
Productie: Hengameh Panahi
Camera: Christophe Beaucarne
Montage: Stéphane Roche
Art direction: Udo Kramer
Muziek: Olivier Bernet
Met: Mathieu Amalric, Maria de Medeiros, Chiara Mastroinanni, Golshifteh Farahani, Isabella Rossellini
Extra: Making of, 30 min
Beeld: 1:2,35, anamorf
Geluid: DD 5.1, Frans gesproken
Uitgave: Cinéart
Distributie: Twin PicsEDITORS' CHOICE