Eén van de nieuwste toepassingen voor de iPod is, opmerkelijk genoeg, als radio. Ook al blijft Apple hardnekkig weigeren modellen uit te brengen met een ingebouwde FM-tuner, of desnoods meteen maar met DAB, dankzij Podcasting laten zich weldegelijk radioprogramma’s beluisteren op de iPod.
Podcasting rust op drie pijlers: webradio, al een decennium oud en wijdverbreid; het MP3-bestandsformaat, waarin een uitzending compleet kan worden aangeboden; en RSS, een soort internet-telex die in zogeheten feeds laat zien of er nieuw materiaal is bijgekomen op een bepaalde site. Bijvoorbeeld nieuws.
In 2001 werd het RSS-formaat, onder andere door Adam Curry, uitgebreid met de mogelijkheid om behalve tekst ook bestanden te versturen. In het geval van Podcasts zijn dat dus audiobestanden van radioprogramma’s, die radiostations toch al digitaal hebben liggen: er is tegenwoordig geen enkel zichzelf respecterend radiostation dat geen webradio aanbiedt.
Twee jaar later begon het fenomeen Podcast grotere vormen aan te nemen. Dat gebeurde in het kielzog van de iPod, waaraan het fenomeen zijn naam dankt. Zonder MP3-speler heeft Podcasting nog steeds voordelen: het laat de luisteraar zelf bepalen wanneer hij of zij de uitzending tot zich neemt. Met een iPod erbij kan dat ook nog eens overal en altijd zijn.
Nu zijn programma’s om RSS-feeds mee te lezen op zijn zachtst gezegd niet allemaal even gebruikersvriendelijk. Om Podcasting als een raket omhoog te helpen gaan heeft Apple in de nieuwste versie van iTunes dan ook functionaliteit toegevoegd die Podcasting simpel maakt.
Het begint, zoals altijd bij iTunes, met een download van de nieuwste versie, die nog steeds gratis is. Er zijn versies in Nederlands en Engels, en voor Mac en PC. Nieuw is het lemma ‘Podcasts’ rechts bovenaan. Een klik daarop brengt de gebruiker in het scherm waar de Podcasts staan waarop men zich geabonneerd heeft. Bij een druk op de knop ‘Werk bij’ controleert iTunes via RSS of er nieuwe afleveringen binnen zijn van de opgegeven programma’s. Die worden dan automatisch opgehaald en desgewenst direct naar de iPod gebracht. Handmatig de uw favoriete shows naar de iPod slepen kan ook.
Nieuwe radioprogramma’s vindt u in het Podcastoverzicht, waar iedere programma-aanbieder, of het nou omroep is of een goedbedoelend individu, of zelfs George Bush (!) zich kan melden als Podcaster. Inmiddels is er keuze uit duizenden programma’s, ook van Nederlandse omroepen. Verder heeft de BBC er het een en ander, net als, natuurlijk, een hele menigte Amerikaanse stations. Er is veel interessant materiaal te vinden: documentaires, praatprogramma’s, nieuws en achtergronden, maar ook humor, kunst en wetenschap en natuurlijk veel muziek. En veel, heel veel pulp. Het zijn met name amateurs die soms uitzendingen maken die de elektronen niet waard zijn waarmee ze over het net vliegen. In de download top 100 vindt u wat op het moment populair is onder de downloaders.
Duidelijk is wel dat Podcasting radio dichter bij de luisteraar brengt. Hij of zij kan uit heel de wereld informatie verzamelen, overbodige (commerciële) informatie skippen, en dat doen op elk gewenst tijdstip en elke plaats. Vereist zijn wel een vrij recente computer, een iPod en een breedband internetverbinding. Maar dit alles is gemeengoed aan het worden.