ARTIKEL

Audio kopen

René van Es | 03 februari 2005

Het kopen van audio is voor veel lezers een bezigheid die slechts af en toe gebeurt. Zeker als de aankopen tot volle tevredenheid de huiskamer sieren en uw koop de juiste was. Om te slagen staan hieronder een aantal welgemeende adviezen die voor een doorgewinterde audiofiel open deuren vormen.

Ga niet onbeslagen ten ijs. Denk na over wat u wilt en welk budget u ter beschikking hebt. Maak een beschrijving van uw huidige set en maak een schets van de luisterruimte. Als voorbeeld nemen we even aan dat u zoekt naar nieuwe luidsprekers. Prijs, uiterlijk en andere zaken zijn even niet van belang. Een dealer met kennis van zaken zal met u doorspreken wat uw wensen zijn. Hij zal informeren naar de rest van de installatie en uw muziekvoorkeur. Hij wil graag inzicht hebben in uw akoestiek en de aankleding van uw luisterruimte. Op basis van de verkregen informatie maakt hij in zijn hoofd een voorselectie en hij zal u voorstellen te gaan luisteren naar enige exemplaren. Uw eigen keuze op dat moment is afhankelijk van de prijs, de plaatsingsmogelijkheden en het uiterlijk van de kasten.

Hifi Solutions

In een gemiddeld tot hoger prijssegment mag u verwachten of eisen van de audio dealer dat een opstelling wordt gemaakt met apparatuur die vergelijkbaar is met wat u al in huis heeft staan. Daarop worden de speakers aangesloten en met uw eigen muziek kunt u gaan luisteren. Vooral het kiezen van randapparatuur ongeveer zoals u die thuis heeft staan is van belang. Anders luistert u naar de set achter de speaker. Twee goedkope speakers op een extreem kostbare versterker kan een heel goed geluid geven, op een goedkope versterker is het vaak gewoon een set goedkope luidsprekers. In dialoog met u zal de verkoper achterhalen wat u aanspreekt in de eerste keuze of wat u afkeurt. Aan de hand daarvan wordt een tweede, derde en evt. vierde type luidspreker aangesloten. Komt u er niet uit maak dan een vervolg afspraak.

De keuze is gemaakt in de winkel. En dat is niet uw eigen akoestiek. Stel nu dat het thuis echt helemaal niet klinkt. Dan hebt u, naar mijn mening, het recht hebt om een andere set uit te zoeken (een recht dat u mijns inziens verspeelt als u echt tegen het advies van de handelaar ingaat). Die tweede set gaat mee naar huis en als dat wel bevalt, is de koop definitief. Gaat het een tweede keer weer mis, laat dan de handelaar thuis komen en bespreek daar wat er mis kan zijn. De elektronica, de opstelling, de ruimte, vult u maar in. In alle rust heeft u zo uw budget kunnen besteden en heeft u allebei (ook de winkelier) een plezierig gevoel overgehouden aan de verkoop.

De Opera – Oisterwijk

Een echte audiowinkelier geeft u al bij binnenkomst een prettig gevoel. Gastvrijheid, beleefdheid, koffie en een luisterend oor vallen u ten deel. De aanwezige merken zijn anders dan in de witgoed winkels. Op de schappen staat niet van elk merk elk apparaat, vaak heeft de winkelier een voorselectie gemaakt. Hij zoekt bij zijn leveranciers uit wat past in zijn assortiment en let daarbij sterk op prijs en (geluid)kwaliteit. Hij verkoopt merken die vaak een lange historie hebben en waar betrouwbare importeurs achter staan. Ook al komen de merknamen u onbekend voor het kan best zijn dat het merk een reputatie heeft. In de rustige ambiance van de winkel speelt over het algemeen muziek op de achtergrond. Het zijn muziekliefhebbers die dergelijke winkels beginnen. Aparte afsluitbare luisterruimtes kan niet iedere winkelier zich veroorloven. Daarom is het handig op een rustig moment de winkel binnen te stappen. Wie op zaterdagmiddag apparatuur uit wil zoeken moet zich realiseren dat een verveeld kooppubliek slenterend over uw schouder meeluistert. Of ongevraagd de luisterruimte binnen stapt.

Wees bewust van het feit dat apparatuur die harder speelt vaak de aandacht trekt. Dat harder spelen kan komen door het verschillende rendementen van luidsprekers, de ingangsgevoeligheid van versterkers, het uitgangssignaal van bronnen en het vermogen van versterkers. Zelfs subtiel harder spelen kan de indruk wekken dat een component “beter” is dan een vergelijkbaar type dat mogelijk mooier speelt maar net wat zachter.

Zelfs in de betere winkel treft u vaak schakelpanelen aan. Zij helpen u om uit een groot aanbod die types te selecteren die u aanspreken. Is de keuze nog maar beperkt tot twee maximaal drie types vraag dan de apparatuur buiten de schakelpanelen om aan te sluiten zodat de ware potentie naar boven kan komen. Er bestaat apparatuur die op schakelpanelen verkeerd reageert en u daardoor een verkeerde indruk geeft.

Geen schakelpanelen en wilt u iets anders horen dan ruilt het ene component de plek met een ander. Lastiger voor u en voor de winkelier, meer de juiste wijze en vaak enige wijze van werken als wij het hogere prijssegment induiken. U bent vrij in de muziekkeuze en men stelt het op prijs als u zelf muziek meebrengt. Alle tijd wordt gegeven om te luisteren en te oordelen. Valt de keuze op een totale set, spreek dan een prijs af inclusief kabels en accessoires. Liefst ook met installatie aan huis. Onderhandel maar geef de winkelier de ruimte om zijn brood te verdienen. En vooral, bedenk wat u wilt voor u op pad gaat. Dat geeft helderheid en het advies is to-the-point.

 

 


EDITORS' CHOICE