ARTIKEL

VAD `04 Verslag 15

Redactie HiFi.nl | 05 november 2004

door Rene van Es

Het vijftiende deel van de volledige verslaglegging van de VAD Show 2004 staat online. Met aandacht voor: Kartell Audio, Audiolijn en PV Trade / Heijmans Sound & Vision.


Kartell-Audio

Kartell-Audio is afkomstig uit Genk in België. De Belgische bouwer laat de speakers tunen door Uwe Wohlgemuth die vele jaren voor Klang+Ton ontwerpen leverde en voor vooraanstaande Duitse luidsprekerfabrikanten (mede)ontwierp. De midden/hoog units zijn bij Kartell gemaakt volgens het magnetostatische principe. Een folie is voorzien van aluminium geleiders en beweegt onder invloed van een magnetisch veld dat men opbouwt met magneetstrips.

Kartell Audio (c) Xingo

De kunst is om een magnetostaat samen te laten werken met een normale conus luidspreker. Het te beluisteren topmodel Ultimo toont aan dat Kartell daar goed in slaagt. Een overgang van hoog naar laag is niet waarneembaar. In het topmodel twee bas weergevers die elk beschikken over een eigen compartiment. Dwars tegen de geldende regels in juist symmetrisch gebouwd en niet asymmetrisch om zo de basweergave naar een hoog rendement te tillen en per compartiment tot 31 Hz weer te kunnen geven. Ook afwijkend van wat de meeste fabrikanten doen is het inbrengen van een dipje in de frequentie karakteristiek rond de 2 kHz. Volgens Uwe Wohlgemuth het middel om een scherpe “S” in de kiem te smoren. Wat te maken heeft met het afstraalgedrag van de baffle van een luidspreker die rond de 2 kHz zelf een piek veroorzaakt door de afmeting in de breedte. Kartell levert diverse monitors en vloerstaanders. De prijzen liggen tussen 700 euro voor de Uno tot aan 7000 voor de Ultimo. Prijzen zijn steeds per stuk.

Kartell Audio (c) Xingo


Audiolijn
www.audiolijn.nl

Audiolijn zag niet altijd kans op de publieksdagen een maximaal effect te scoren. De ruimte is zo druk bezocht dat hij teveel dempte wat het leven uit de speakers haalde. Op de handellaren dag hoorde ik wel de immens ruimtelijke weergave uit de luidsprekers van Wiener Lautsprecher Manufaktur.

Audiolijn (c) Xingo

Audiolijn (c) Xingo

WLM zorgde voor een primeur in Nederland. Tot nu toe waren slechts de buren aan de oostkant in kennis gesteld van het bestaan van een serie luidsprekers die met een tweeter werkt waarvan de fabrikant nog steeds niet het geheim onthult. De PAC technologie is en blijft verborgen voor een ieder buiten WLM. Maar werken doet het. De speakers die voor het laag gebruik maken van hoog rendement woofers spelen de sterren van de hemel achter Manley versterkers en een nostalgische Thorens TD-124 met een 12” SME arm en een Ortofon SPU element. Wie liever de CD heeft hoeft zich geen zorgen te maken, ook die klankeigenschappen doen een gooi naar het beste geluid van de show. Goedkoop is WLM niet, de prijzen beginnen bij 4400 euro en lopen op tot 9900 euro per paar. Wie gaat werken met subwoofers en een actieve System Control waarmee de speakers op de ruimte kunnen worden aangepast mag tot ruim 17.000 euro in de beurs duiken. Wat u ervoor krijgt is een systeem dat werkelijk in staat is de akoestiek van de opnameruimte levensecht weer te geven. Met een grote dynamiek en zeer, zeer zuiver.

Audiolijn (c) Xingo

Audiolijn heeft een neus voor mooie speakers getuige de import van Reference 3A. Al jaren een referentie in de Corian behuizingen. De nieuwste is de Dulcet die 2330 euro per paar mag opbrengen. Kenmerkend voor Reference 3A is de schuine baffle die een mooi faseverloop mogelijk maakt. En het ontbreken van een scheidingfilter voor de laagweergever. De woofer conus is van geweven carbon en daardoor zeer stijf. Rendementen zijn hoog, mede dankzij de directe aansturing van de woofers waadoor geen energie verloren gaat als warmte.

Audiolijn (c) Xingo

Naast de Dulcet is er de MM De Capo-i (vanaf 3440 p.p.), de Royal Virtuoso van 5510 euro p.p. en de vloerstaander L’Integral Nouveau die in antraciet 9500 euro p.p. kost. Interessante luidsprekers gebouwd volgens een eigen filosofie waarmee de nodige onderscheidingen van b.v. The Absolute sound zijn behaald. Te luisteren was er helaas alleen naar WLM niet naar Reference 3A op de VAD show 2004.


PV Trade
www.jmlab.nl

PV Trade combineerde de stand met Heijmans Sound & Vision dat naast Focal-JMlab ook Hitachi en Sugden in Nederland distribueert. Daarom aan de zijkant van de kamer een ruime opstelling van plasma schermen die aan de overkant de complete Focal-JMlab weerspiegelde. Demo’s werden om de beurt gegeven voor stereo en home cinema. Stereo met een Utopia Alto gekoppeld aan Sugden Masterclass versterkers en CD speler. Een groots geluid waartegen de dunne wanden van de Koningshof niet opgewassen zijn. Toch de moeite meer dan waard want de Utopia systemen zijn maar mondjesmaat in Nederland te vinden. Zeker van deze omvang. De beryllium tweeter bewees eens te meer hoe ver Focal in technologie gekomen is met de inverse dome.

Heijmans Sound & Vision (c) Xingo

Aan de andere lange zijde van de ruimte een Hitachi plasma omgeven door Sib & Co luidsprekers. Sib bestaat uit de 2-weg monitor die we al langer kennen van Sib & Cub. Nieuw daarbij zijn de Sib XL en de Sib XXL. De Sib XL werkt met twee 130 mm woofers en een 19 mm dome tweeter. De behuizing is gemaakt uit ABS. De Sib XL kan staande worden neergezet of aan de wand hangen. Draai je hem 90 graden dan doet hij dienst als center speaker. Het logo is daartoe roteerbaar. Sib heeft een vormgeving die aansluit bij moderne platte schermen of de moderne beeldbuis. De XXL die hetzelfde uiterlijk heeft en dezelfde speakerbezetting is groter, gemaakt van MDF en loopt in het laag verder door naar beneden. Het is voor de hand liggend de XXL op de grond te plaatsen. Prijzen lopen vanaf 170 euro voor een enkele Sib tot 1750 euro voor wie investeert in 2x Sib XXL + 3x Sib XL + 1x Cub2.

Heijmans Sound & Vision (c) Xingo

De Cub2 is de nieuwe subwoofer die vroeger onder de naam Cub door het leven ging. De Cub2 heeft een 150 watt versterker aan boord (voorheen 75 watt), een nieuw ontworpen 21 cm woofer en een poortconstructie die geen last heeft van poortruis. Ook niet bij een hoge geluiddruk. Eind 2004 komt er een iCub2 waarvan de naam het al verraad dat hij kan werken via een digitale lijn met de iPod van Apple. De Cub2 integreert naadloos met de Sib serie en vooral de packages bieden een voordelige en elegante oplossing voor het eeuwige probleem: “hoe pas ik 6 speakers in het interieur”. Hang ze op of plaats ze op de vloer. Door de compacte bouw vallen ze naast een platte TV nauwelijks op.

Heijmans Sound & Vision (c) Xingo

Heijmans Sound & Vision (c) Xingo

Heijmans Sound & Vision (c) Xingo

 


EDITORS' CHOICE