ARTIKEL

VAD `04 Verslag 14

Redactie HiFi.nl | 05 november 2004

door Rene van Es

Het veertiende deel van de volledige verslaglegging van de VAD Show 2004 staat online. Met aandacht voor: Audio Classics, Speakerland, WBT, TAF, Sugden, Quad en T+A.

Audio Classics
www.audioclassics.nl

Nieuws van Clearaudio. Sommige platenspelers worden leverbaar in een gelaagde constructie van hout en aluminium. Het hout noemt men in Duitsland “Panzerholz”, een soort multiplex dat onder een druk van 70.000 kg wordt samengeperst. Het hout is dan zo hard dat een normale boor er niet meer doorheen komt. Eén model is de Anniversary die is uitgegeven ter ere van het 25 jarige bestaan van Clearaudio. De andere speler is een nieuwe ontwikkeling en gaat ongeveer 2500 euro kosten zonder arm en 2900 euro met de Clearaudio Satisfy arm. Dit model krijgt een losse motor met een geïntegreerde Synchro motorsturing. Voortbordurend op de plexiglas Master Reference ziet ook een Pantser houten versie het licht.

Audio Classics (c) Xingo

Audio Classics (c) Xingo

Clearaudio heeft een mini phono versterker uitgebracht die de naam heeft Smartphono. Het kastje met SMD printplaten en componenten kan zowel MM als MC elementen versterken en stelt zich automatisch in op het element. De prijs wordt 295 euro in de Nederlandse audio speciaalzaak. Het Duitse Stereo gaf de Smartphono 5 sterren en een Uberragende prijs/kwaliteit verhouding.

Audio Classics (c) Xingo

Clearaudio komt tenslotte met een nieuwe serie topklasse elementen. De moving coil elementen claimen een dynamiekomvang van 95 dB. De bewegende massa is 0,008 gram bij het topmodel Goldfinger. De gouden behuizing zet een prijskaartje neer van ca. 8000 euro. Goedkoper is de Titanium met titanium behuizing (6000 euro) en de Stradivari gemaakt met een ebbenhouten body (3000 euro).

Audio Classics (c) Xingo

Heel erg retro is de Robberts radio van Audio Classics. Deze Engelse radio wordt als vanaf 1956 gemaakt in kunstleer (259 euro) en echt leer (309 euro). Het ding ziet en voelt als een 1956 radio met knopjes die Robberts mogelijk speciaal laat vergelen. Het handwerk ding is in vele kleuren leverbaar. En/of in een grotere uitvoering (550 euro). Het enige type dat mij aantrok is de Jaguar uitvoering in British Racing Green. Mits ik er een E-Type bij cadeau krijg. Not my piece of cake.

Audio Classics (c) Xingo

Veel aantrekkelijker is de Classic versterker. Twee maal 20 (triode) of 40 watt (penthode) met EL34 eindbuizen. De versterker komt uit China en ziet er zeer gelikt uit. Voor meer gegevens kunt u kijken op de site www.classicaudio.nl. De prijs is 2100 euro en daarvoor heeft u onder meer een per buis instelbare biasstroom die afgelezen kan worden op de ingebouwde meter. Handig en doordacht. Er schijnt meer van Classic naar Nederland te komen op afzienbare termijn.

Audio Classics (c) Xingo

Van Cadence tenslotte een ebbenhouten puck die 250 euro kost en de Okki Nokki platenreiniger. Okki Nokki is In eigen beheer gefabriceerd en ontworpen door Johan Bezem van Audio Classics. Voor 299 euro, een fles vloeistof en wat simpele handelingen heeft u brandschone platen. Nog beter reinigen kan maar rekent u dan op minimaal een 5-voudige aanschafprijs. Een leuk en handig hebbeding dat straks onder de kerstboom hoort te liggen bij elke audiofiel.

Audio Classics (c) Xingo


Speakerland
www.speakerland.nl

De zelfbouwer uit Oss toonde een nieuw model. De Maxima bestaat uit twee kasten die op elkaar stapelen. De bovenste kast bevat twee 15 cm Scan-Speak units die samen met de Scan-Speak ring radiator in een echte d’Appolito opstelling staan. Onder de 80 hertz heeft de kast een natuurlijke afval en dan neemt een Scan-Speak woofer in de onderkast het over. Het 30 liter gesloten systeem wordt aangestuurd met een Hypex module. De Maxima kost als bouwpakket 2200 euro per stuk (met optioneel Kimber bekabeling en WBT aansluitmateriaal). Voor die prijs krijgt u alles meegeleverd tot het laatste schroefje, met uitzondering van lak of fineer (incl. MDF pakket). Speakerland denkt er over om de baskast van de Maxima voortaan Willem te noemen.

Speakerland (c) Xingo

Bij Speakerland in Nederland ontworpen en gebouwde Audyn versterkers. Een interessante reeks die een voortzetting is van de Aaron versterkers, maar nu in een volledig eigen ontwerp. Uniek is de 6 kanaal voorversterker die voor 1350 euro twee zeskanaals ingangen biedt en daarnaast stereo ingangen. Voor de processing van DTS of Dolby signalen heeft u wel een speler nodig die dat zelf aan boord heeft want de PRE-6 heeft geen eigen processing.

Speakerland (c) Xingo

Misschien nog gunstiger in prijs is de COM-6, een geïntegreerde versterker die twee maal 100 watt levert en eveneens zes kanalen regelt. Een eigen mix is te maken door de versterker voor stereo te gebruiken waarbij de signalen opgeteld worden of als versterker die uitbreidbaar is met twee of drie kanaal eindversterkers die Audyn ook levert en zo te komen tot een volledig zes kanaal systeem. Uiterlijk zeer fraai en de klank op de Maxima speakers verraste veel “niet zelfbouwers” in prijs en kwaliteit. Jammer dat de afstandsbediening, hoe mooi gemaakt ook uit massief aluminium 135 euro moet kosten. Een pastic model van 15 euro doet het net zo goed.

Speakerland (c) Xingo

Speakerland (c) Xingo


WBT
www.nuttersaudio.nl

Speakerland demonstreerde met twee identieke Marantz CD spelers om aan te tonen dat het verschil bestaat tussen een normale cinch stekker aan een Kimber kabel en een WBT Nextgen aan hetzelfde type Kimber kabel. Elke toehoorder kon een behoorlijk verschil waarnemen tussen de stekkers. Waarmee is aangetoond dat zelfs een cinch stekker een set kan maken of breken.

WBT (c) Xingo

WBT (c) Xingo


TAF
www.taf-oss.nl

Terrazzo Art Fidelity heeft de Excalibur serie voorzien van EBS units. De eerder in een recensie omschreven techniek maakt het mogelijk met een zeer stijve conus luidspreker het laag naar onder uit te breiden. Laagunits hebben de eigenschap elkaar te beïnvloeden door resonanties en de impedantie curve en daar maakt EBS op natuurlijke wijze gebruik van. Het resultaat leidt tot een diepe weergave die vrijwel vervormingvrij is.

TAF (c) Xingo

De “kleine” Excalibur kost 2900 euro, de grote Excalibur Royal 4500 euro. Alle speakers zijn bij TAF gevormd uit een composiet materiaal dat de stijfheid en het gewicht heeft van beton. In vele dessins te leveren vanaf monitors tot grote vloerstaanders. Een bijzonder product dat meer aandacht verdient en van onze Nederlandse bodem komt. Bedenker en ontwerper Koos Schenk heeft bij toeval EBS ontdekt en past het zoveel mogelijk toe.

TAF (c) Xingo

TAF (c) Xingo


Sugden + Quad Musikwiedergabe
www.quad-musik.de

Terug in de tijd om te bewijzen dat oude techniek niet verouderd is. Ferd Warnaars van De Jong & Warnaars uit Den Haag kreeg twee leveranciers zo ver dat zij een demo mogelijk maakten met Quad ESL-57 elektrostatische luidsprekers op een Sugden versterker en CD speler. De Quad ESL-57 (4450 euro p.p.) wordt in Duitsland gemaakt door Quad Musikwiedergabe, geheel volgens de oerspecificatie van Quad UK. Daartoe zijn machines en mallen verhuisd van Huntingdon naar Duitsland. Het is verbazingwekkend hoe goed de ESL-57 zich nog kan meten ten opzichte van hedendaagse techniek en om te zien hoe ver Quad destijds voorop liep. De zuiverheid en de ongekleurde klank mogen nog steeds een voorbeeld zijn voor moderne luidsprekerbouwers.

Sugden en Quad Musikwiedergabe (c) Xingo

Nieuw ontworpen is de Quad NEW34 voorversterker (1800 euro). Voor MM en MC elementen zijn diverse modules leverbaar en de resterende zes lijningangen zijn onafhankelijk van elkaar qua niveau in te stellen. Passend uiteraard bij de Quad buizeneindtrappen die Quad Musikwiedergabe maakt en die voldoen aan de specificatie van de Quad II (3180 euro p.p.).

Sugden en Quad Musikwiedergabe (c) Xingo

Sugden toonde voor het eerst de nieuwe vormgeving van de A-21SE geïntegreerde versterker. Werkend in volledige Klasse-A schakeling. De A-21 is een oud ontwerp dat niet alleen een nieuw jasje heeft maar gebouwd wordt met moderne componenten. De basisschakeling hoefde niet aangepast te worden om een indrukwekkende prestatie neer te zetten. Intern vinden we vergulde printen en relais schakeling van de ingangen die zich laten kiezen met een afstandbediening. Is deze Special Edition de laatste A-21? Veel noodzaak voor een opvolger is er niet als je de versterker beluistert.

Sugden en Quad Musikwiedergabe (c) Xingo

Een pluim verdient Ferd door de wijze van demonstreren. Door telkens een vijftal korte muziekfragmenten van twee minuten te spelen was de doorloopsnelheid in de kleine luisterruimte hoog. Veel mensen kregen zo de kans om (opnieuw?) kennis te maken met Quad en Sugden. Voor vragen was alle tijd buiten de sessie op de gang. Ferd gaf ook telkens een korte uitleg waar men naar luisterde. Dat in tegenstelling tot leveranciers die gelaten het bezoek zagen komen en gaan en zo de kans niet benutten om ook maar iets over apparatuur of muziekkeuze te vertellen.

Sugden en Quad Musikwiedergabe (c) Xingo

T+A
www.taelektroakustik.de

T+A heeft een nieuwe vertegenwoordiger voor Nederland gevonden bij Actual Acoustics. Hoewel een complete lijn was neergezet ontbraken echte primeurs. Met uitzondering van de SR 1535 R receiver die van een 5.1 naar een 7.1 versie is gebracht. We zullen tot volgend jaar moeten wachten voor er uit het Duitse Herford SA-CD spelers komen. Wie aan de binnenkant keek van de tentoongestelde T+A apparatuur zal onder de indruk zijn geraakt van bouwkwaliteit. De buitenkant van T+A zal nooit misstaan in een modern interieur. Erg fraai qua uiterlijk. Een goed geluid is op te bouwen met een volledige T+A lijn (CD/versterker/luidsprekers) of door de componenten in te passen in een andere set.
T+A (c) Xingo

T+A (c) Xingo


EDITORS' CHOICE