ARTIKEL

VAD `04 Verslag 13

Redactie HiFi.nl | 05 november 2004

door Rene van Es

Het dertiende deel van de volledige verslaglegging van de VAD Show 2004 staat online. Met aandacht voor: Eurogram, Fox Audio Sound Investment en  Floating Systems.


Eurogram
www.eurogram.nl

Eurogram introduceerde deze VAD show een geïntegreerde versterker van KR Electronics. De VA340 die 2 x 20 watt levert is hybride opgebouwd zoals we gewend zijn van KR. Tot 100 Hz zorgen MosFet’s voor het aansturen van de speakers en daarboven de KR buizen. Een ingebouwde “computer” zorgt ervoor dat de twee versterker schakelingen naadloos aansluiten en elkaar niet in de weg zitten.

Eurogram (c) Xingo

Misschien geen nieuw idee, het overbrengen van data via glas, maar wel nieuw om dit te doen voor analoge signalen. Harmonic Technology Cyberlight zet het analoge signaal om in licht om het daarna te transporteren. Zonder last te hebben van inductie, capaciteit of omliggende magnetische velden. De kabels mogen tot 200 meter lang zijn zonder verlies te geven. Heel belangrijk volgens Eurogram is ook dat de kabels geen drempelspanning kennen (het moment waarop de kabel gaat geleiden) en daardoor beter in staat is op laag niveau toch alle microdetails weer te geven.

Eurogram (c) Xingo

Von Schweikert breidt de home cinema set uit met zijn dipool of monopool omschakelbare luidsprekers die als achter speakers hun best gaan doen. De TS150 kost 1099 euro per paar en heeft mica cellulose drivers voor het midden/laag en zijde gelamineerde tweeters. Maximaal toelaatbaar vermogen is 200 watt, waarmee de hardste klappen opgevangen kunnen worden. Leverbaar, en dat is uniek voor Van Schweikert, in het wit om op witte muren op te hangen. Ook nieuw is de VR-4 Jr. Een verkleinde VR-4 die toch zoveel mogelijk van de eigenschappen van de grote broer vasthoudt. Hij bestaat uit twee kasten die los van elkaar staan. De bovenste kast bevat een 2-weg systeem. De onderste kast is een transmission line voor het laag. De prijs blijft net onder de 5000 euro per paar.

Eurogram (c) Xingo

Fox Audio
www.foxaudio.nl

Fox Audio pakt groots uit met veel nieuws en veel nieuwe merken. Te starten met VTL versterkers. Een merk uit de USA dat daar bekend staat om kwaliteit in bouw en in geluid en bovendien betaalbaar is. Zo kost de kleinste versterker met de naam ST-85, die zoals het type al aangeeft 85 watt per kanaal levert 2295 euro. Hij werkt met EL34 eindbuizen. Een lijn versterker van VTL die past in deze serie kost 1995 euro. Wie liever hoger op wil kan bij VTL terecht voor de 14995 euro kostende TL 7.5 voorversterker met een Siegfried monoblok van 47.500 euro. Dat monoblok levert 800 watt en bevat een hoeveelheid elektronica die er voor zorgt dat elke buis onder alle omstandigheden optimaal presteert. Doordat b.v. de bias continue wordt ingesteld tijdens zachte passages is het matchen van buizen overbodig.

Fox Audio (c) Xingo

Wie op digitaal niveau het fraaiste systeem ter wereld in huis wil halen doet een goede gooi met de Medea d/a converter van Daniël Weiss. Aan de converter is binnenkort het Jason loopwerk te koppelen. Weiss staat zowel in pro audio omgevingen als in kringen van audiofielen bekend als het genie op digitaal gebied. Ik kan niet wachten om daar mijn tanden eens in te zetten. De combinatie die de top van Teac naar de kroon steekt komt op 23.000 euro. Prijzen die vergelijkbaar zijn met het eveneens Zwitserse Orpheus.

Fox Audio (c) Xingo

Van Verity Audio is nieuw de Sarastro luidspreker die veel van de eigenschappen van topmodel Lohengrin meekrijgt. Waaronder de a-symetrische vorm van de behuizing en de tweeter.

Fox Audio (c) Xingo

Mij bekent van Duitse beurzen is Audio Aero. Een merk dat vooral aan de cd spelers zijn roem te danken heeft. De 24/192 speler uit de Capitole serie zag ik meermaals als bron dienen, ook op de VAD Show 2004. Aangevuld door versterkers van Audio Aero die vermogens leveren rond de 40 watt. De Prima serie omvat een cd speler van 2000 euro en een versterker van 2200 euro. Over smaak en uiterlijk valt te twisten, over de kwaliteit van Audio Aero nauwelijks.

Fox Audio (c) Xingo

In de USA heeft Joseph Audio al heel wat prijzen gewonnen met zijn luidsprekers. Fox Audio haalt ze hier naar toe. Ook dat merk is niet goedkoop en zit in de high end sferen. Net als NAT Vacuum Tube Audio. Jammer is dat door het enorme aanbod en de drukte bij Fox Audio apparatuur nauwelijks te onderscheiden en te beluisteren is. Een nadere kennismaking is beter te doen bij uw dealer dan op de beurs.

Fox Audio (c) Xingo

Sound Investment

Met een nieuw merk aan de slag gaan is een gok. Maar wie Arcus ziet valt er voor. Strakke afwerking met een chique uitstraling. De Anniversary serie is waanzinnig gelikt met de blauwe goed afleesbare displays. De serie is uitgebracht ter ere van het 30-jarig bestaan van Arcus en omvat een platenspeler met Mörch arm, een phonoversterker, een voorversterker, monoblokken en luidsprekers. Een audio server komt er aan.

Sound Investment (c) Xingo

Sound Investment (c) Xingo

Voor 750 euro koopt u in de First Class serie een geïntegreerde versterker of een CD speler. De versterker levert 2 x 50 watt waarvan 10 watt in klasse A. Opmerkelijk aan de CD speler is het door Arcus zelf ontwikkelde DCS systeem. Dat staat voor Drive Control System. De laser in de speler meet voor het spelen van de CD hoeveel energie noodzakelijk is voor het aftasten van de digitale informatie. Is de CD schoon en nieuw dan is vaak maar 20% van de lichtintensiteit noodzakelijk en stelt het systeem zich daarop in. Is de CD oude en vies dan gaat er meer energie naar de laser en zal die harder slijten. DCS scheelt enorm in de levensduur. Om die reden durft Arcus 10 jaar garantie te geven, ook op het loopwerk.

Sound Investment (c) Xingo

Sound Investment (c) Xingo


Floating Systems Nederland
www.floating.nl

Weinig nieuws van ontwerper en bouwer Ivan Schellekens dit jaar. Zijn Cameleon serie loopt gewoon door, net als de Synthese. De Cameleon is prima inzetbaar voor home cinema met de vloerstaanders, de monitors, de achterspeaker en de center. Fronten zijn leverbaar in zeven kleuren en maken de speaker meer tot een deel van de kamer dan een storend ornament. Wat wij ervan hoorden was zeker niet onaangenaam, draaiend op Arcus versterkers en cd spelers.

Floating Systems (c) Xingo

Floating Systems (c) Xingo


EDITORS' CHOICE