ARTIKEL

VAD `04 Verslag 12

Ted Joos | 03 november 2004

(door Ted Joos)

Het twaalfde deel van de volledige verslaglegging van de VAD Show 2004 staat online. Met aandacht voor: ASW, Hepta, MC Systems, ASR, Audiodata en Amacom.

 

ASW
http://www.asw-loudspeaker.com

ASW (c) Xingo

ASW is een Duitse fabrikant van zeer slanke kwaliteitsluidsprekers. Op de VAD 2004 toont ASW haar volledige luidsprekerassortiment, bestaande uit de Opus serie, de Cantius serie en de Genius serie. Alle series bieden de mogelijkheid tot toepassing in een multi-channel opstelling. Wat direkt opvalt, is de goede afwerking van de luidsprekers, waarbij elk model is voorzien van echt houtfineer. Gezien de slanke afmetingen van de speakers is er in de ontwerpfase duidelijk rekening gehouden met de inspraak van de vrouw des huizes bij de selectie van de luidsprekers. Iets wat we overigens bij veel collega luidsprekerfabrikanten terugvinden. Gelukkig overigens, dat door toepassing van de huidige luidspreker units en vernieuwde technieken, de geluidskwaliteit niet per definitie hoeft onder te doen voor de grotere luidsprekersystemen.

ASW (c) Xingo

Als beurs primeur toont ASW de Cantius 404 en de Cantius 304. De Cantius 404 is een elegante slanke vloerstaande luidspreker, die er overigens, in tegenstelling tot andere luidsprekers, nog fraaier uitziet bij verwijdering van het frontje.  Twee stuks 100 mm aluminium conus luidsprekers verzorgen de midden en lage tonen en een 30 mm zijden dome tweeter verzorgt de weergave van de hoge tonen. Vanwege het goede afstraalgedrag van de tweeter, in combinatie met de slanke behuizing onstaat er volgens ASW een goede live soundstage, met goede plaatsing van de solisten en instrumenten. Deze kwaliteiten moeten de luidspreker dan ook geschikt maken voor toepassing in een multi-channel opstelling. De luidspreker wordt standaard geleverd met echt houtfineer afwerking en voorzien van een fraaie voet met een viertal dempers. De afmetingen zijn 1000 x 140 x 330 mm met een gewicht van 17 kg. En dat voor een prijs van nog geen 500 euro per stuk.

ASW (c) Xingo

Om een multi-channel opstelling mogelijk te maken is de Cantius 304 ontwikkeld. De gebruikte luidsprekerunits zijn identiek aan die van de 404, echter nu geplaatst in een kleinere behuizing van 430 x 140 x 300 mm met een gewicht van 9 kg. De 304 is dan ook uitermate geschikt voor toepassing als centerspeaker of achterluidspreker. De prijs ligt net onder de 400 euro. 
Beide luidsprekers zijn magnetisch afgeschermd en leverbaar in 16 kleuren. 
 

Hepta
http://www.hepta.nl

In 1955 ontstaat Hepta als fabrikant van kwaliteitsmeubelen en vanaf 1961 begon audio de boventoon te voeren. Opvallend is dat Hepta altijd zeer vooruitstrevend is geweest met haar ontwerpen. In 1970 was er namelijk al een satalliet systeem met bijbehorende subwoofer, en in de jaren 80 al de CR-lux luidspreker met tophoog in seperate behuizing, iets wat we tegenwoordig nog steeds terugvinden bij andere (duurdere) luidspreker fabrikanten. Natuurlijk was er ook de Tweety. De los verkrijgbare hogetoon luidspreker in seperate behuizing die, als aanvulling op bestaande luidsprekers, bijdraagt tot meer detail, spreiding en verbetering van het stereobeeld. Ondanks dat de Tweety niet meer voorkomt in het produkt overzicht, schijnt deze op speciaal verzoek van de klant nog steeds gebouwd te worden. Ook toen Hepta enige jaren geleden zuilluidsprekers introduceerde, waarbij de woofer in de zijwand geplaatst was, waren de meningen van de experts nogal verdeeld. Hoe kon zo’n systeem nou goed klinken? Wanneer we nu naar het huidige aanbod van concurerende luidsprekerfabrikanten kijken, weten we voldoende. Dit systeem wordt momenteel nml. zeer frequent met succes toegepast. Kortom, de innovaties van Hepta zijn altijd zeer vooruitstrevend en dat is dan ook de reden dat we ze nog steeds terugvinden bij andere luidsprekerfabrikanten.

Hepta (c) Xingo

Hepta exposeert tijdens de VAD 2004 in de presentatiehal en heeft er wijzelijk voor gekozen niet te demonstreren, gezien de beperkende werking van de daar heersende akoestiek. Wel wordt het volledig produktpakket getoond, waarvan drie primeurs. Allereerst de GEM Excelence de opvolger van de succesvole model Gem mkII. Het is een compact 3-weg basreflex systeem met 17 cm basluidspreker, een 25 mm aluminium dome midden/hoog luidspreker en een 10 mm Ferro Fluid gekoelde dome hogetoonluidspreker. De Gem Excellence is geschikt voor SACD en DVD audio met een bereik tot 100 kHZ. Het filter is overigens hard-wired. Een methode die we tegenwoordig alleen nog maar zien bij de duurdere luidsprekersystemen. De kast afwerking is van een vocht en krasbestendig laminaat, leverbaar in zwart hoogglans laminaat, tegen meerprijs in Esdoorn of Peer laminaat. Tevens is de luidspreker in elke RAL kleur leverbaar.

Hepta (c) Xingo

Dan is er de Four Tune Excellence. Een doorontwikkelde opvolger van de Four Tune mkII.  De  zuilluidspreker is uitwendig gelijk gebleven, waarbij alleen inwendig aanpassingen hebben plaatsgevonden. De gebruikte units zijn gelijk aan die van de GEM Excelence. Echter, in deze luidspreker zijn er tegen beide zijwanden 17 cm lagetoonluidsprekers gemonteerd. De Four Tune Excellence is ook voorzien van de ambiance schakelaar, waarbij gekozen kan worden voor twee volume standen voor het midden/hoog. Hiermee is plaatsing in gestoffeerde of minder gestoffeerde huiskamers geen probleem meer.

Hepta (c) Xingo

Last but not least is er dan nog het paradepaardje uit de Hepta stal, de Expertise genaamd.  De Expertise is een gesloten systeem, waarbij een hoge mechanische belastbaarheid gekoppeld wordt aan diep en strak laag. Het mid/hoog wordt verzorgd door een ringradiator van Vifa. Deze tweeter is voorzien van een gepatenteerde tweevoudige concentrische dome en een uniek gevormde fase plug die de opgewekte geluidsgolven geleidt. Deze tweeter staat bekend om zijn hoge graad van “natuurlijk” geluid en een extreem groot frequentiebereik. Uiteraard High Resolution Audio geschikt. Tevens aan de voorzijde een 15 cm Seas unit, speciaal ontworpen voor toepassing als mid/laag o.a. dankzij de grote conus uitslag. Een 21 cm basluidspreker, voor weergave van het laag en sublaag,  is in het zijpaneel geplaatst. De spreekspoelkoker is van aluminium. In combinatie met een 4-laags extreem lange spreekspoel met een hoge warmte capaciteit (hoger belastbaar) voorziet deze luidsprekerunit in een grote precisie van het weergeven van lage en extreem lage tonen.

Kortom, ze hebben bij Hepta duidelijk weer niet stilgezeten. Vol verwachting kijken we dan ook uit naar de resultaten van de Hepta primeurs.

Hepta (c) Xingo


 

MC Systems
http://www.mc-systems.com

MC Systems (c) Xingo

MC-systems is een Nederlandse luidsprekerfabrikant die al meer dan 20 jaar ervaring heeft op het gebied van hoogwaardige luidsprekers en het daarbij passende meubilair. Flexibiliteit lijkt hierbij een van de belangrijkste eigenschappen te worden. Zo levert MC dan ook maatwerk op het gebied van audio en meubelbouw.

Het standaard leveringpakket is uitgebreid met de Basis serie en de Design serie, gepresenteerd op de VAD 2004.

MC Systems (c) Xingo

De Basis serie bestaat uit een tweetal vloerstaande luidsprekers, de 204 en 304. Dan is er ook de 504 monitor luidspreker en, om uitbreiding tot een multi-channel toepassing volledig te maken, is er ook nog de DC4 center luidspreker. Alle modellen zijn voorzien van de befaamde 28 mm softdome Morel tweeter, die geen nadere toelichting behoeft. Voor aanvulling van het diepste laag kan de MC Sub eventueel ingezet worden. De klant kan overigens zelf de vorm van de subwoofer aangeven (binnen de beschikbare mogelijkheden), aangezien het volume bij een subwoofer het belangrijkste is en niet de vorm. De 21 kg zware subwoofer is voorzien van een 2 x 135 Watt versterker, die twee 22 cm glasvezel luidsprekers aanstuurt.

MC Systems (c) Xingo

Mocht de Basis serie niet voldoen aan de eisen van de vrouwelijke levensgezellin of aan uw specifieke eisen op gebied van interieur, dan is er altijd nog de nieuwe Design serie, bestaande uit de Center en de Quadra. Deze lijn is speciaal ontworpen voor muurbevestiging en zijn allen volledige full range hifi-luidsprekers die ook zonder subwoofer kunnen worden toegepast. De luidsprekers kan in veel verschillende akoestische situaties worden ingezet en is speciaal geschikt voor meerkanaals toepassingen.

MC Systems (c) Xingo

De standaard range audiomeubelen worden geleverd onder de merknaam Maëstro. Indien deze standaard range niet voldoet aan uw specifieke eisen, dan kan in overleg met de leverancier een meubel worden ontworpen, dat volledig aansluit op uw wensen.

Audiodata en ASR
http://www.asraudio.de en http://www.audiodata-hifi.de

ASR Audiosystems Friedrich Schaefer toont de prachtige High-End ASR versterkers en voedingen en luidsprekers van Audiodata uit Aachen, Duitsland. Zoals bij iedereen die regelmatig een HiFi beurs bezoekt bekend is, is het vaak lastig om een goed beeld te krijgen van de klankmatige eigenschappen van de gedemonstreerde apparatuur. Komt het niet door de te grote hoeveelheid mensen in een te kleine ruimte (en de daarbij ontstane warmte en ongemakkelijke gevoel), dan komt het wel door de slechte akoestische eigenschappen van de ruimte.

ASR en Audiodata (c) Xingo

Nu had ik zelf het geluk, dat ik ASR bezocht op de laatste dag van de VAD 2004, waarbij enkel winkeliers worden uitgenodigd. Normaliter ligt het bezoekersaantal op deze dag een stuk lager, wat zo zijn nodige voordelen biedt. Zo ook bij mijn bezoek aan ASR. Na mezelf voorgesteld te hebben aan de Directeur van Audiodata, dhr. Schippers, wilde hij mij graag een demonstratie geven van de beursprimeur, de Avancé luidsprekers.  De Avancé is een 3-weg luidspreker, leverbaar met open (basreflex) behuizing of gesloten behuizing. Indien gewenst kan deze gesloten behuizing ook nog met een versterkermodule worden uitgevoerd en wordt zo actief. De hoge- en middentonen worden weergegeven door een gecombineerde luidsprekerunit, waarbij de 25 mm zijden dome tweeter in het hart van de 145 mm middentoner is geplaatst (wat we o.a ook zien bij de KEF uni-Q luidsprekers). De lagetonen worden verzorgd door een tweetal 220 mm lagetoners, die aan beide zijden van de behuizing zijn gemonteerd. De luidsprekerterminals zijn van WBT en de luidsprekerunits zijn op specificaties van Audiodata ontworpen door Seas. De speciale hoge- en middentoon luidspreker heeft de naam “Juwel” gekregen. Waarom? Dat zal later duidelijk worden.  

ASR en Audiodata (c) Xingo

Alvorens het eerste plaatje door zijn “knecht” in de speler werd geplaatst (dan valt direct weer het hiearchische cultuurverschil op), geeft hij wel aan dat de ruimte niet optimaal is voor de demonstratie. Om toch binnen de beschikbare ruimte een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, is in een hoek van de kamer akoestische correctie toegepast en is de opstelling asymetrisch in de ruimte geplaatst, waarbij de luidsprekers zijn gericht naar de deur. Zo blijkt maar weer dat die Duitsers hun zaakje toch altijd weer erg goed voor elkaar hebben. Dit blijkt ook uit de wijze waarop de apparatuur tentoongesteld is, beetje formeel, strak en klinisch. De twee aarden potten met daarin een aantal orchideen, geplaatst tussen de Avancé luidsprekers, maken het Duiste sfeertje volledig.

ASR en Audiodata (c) Xingo

Met een beetje klinisch gevoel, neem ik dan ook plaats op de ideale luisterpositie. Dhr. Schippers vraagt mij of ik eventueel nog muzikale voorkeur heb, en ja, als ik toch mag kiezen, doe mij dan maar eerst Jazz At the Pawnshop. Al bij de eerste klanken verandert mijn toch ietwat klinische gevoel in een gevoel van warmte. Het kippenvel kruipt vanuit mijn schouders zo mijn nek in en ik sluit mijn ogen. Al snel bevind ik mij in the Pawnshop en mijn voeten bewegen mee op het ritme van de muziek. Na beeindiging van het nummer open ik mijn ogen en zie de twinkels in de ogen van de man die naast mij zit. Hij kijkt me vragend aan en ik zeg... mooi, heel mooi. Er verschijnt een beheerste glimlach op zijn gelaat. Het volgende nummer is van Elvis, heel toepasselijk wordt gekozen voor een speciale uitvoering van Fever. Ondanks de oude opname ben ik zeer verrast door het resultaat. De plaatsing, de levendigheid en live-heid van het geheel. Dat het laag niet volledig tot zijn recht komt in deze akoestiek, neem ik voor lief. Als afsluiting van de sesssie verdwijnt Dave Brubeck’s Take Five in de speler. Op advies van dhr. Schippers wordt het geluidsniveau verder opgeschroefd en het resultaat verbluft me opnieuw. Volgens mij moet het kippenvel bijna op mijn voorhoofd hebben gestaan, maar als je zo word gegrepen door de muziek, kun je het beter maar over je heen laten komen en gewoon genieten. Kortom, een prima presenatie van ASR en Audiodata.

ASR en Audiodata (c) Xingo


 

Amacon
http://www.visonik.nl

Amacom  (The Amazing Company) presenteert o.a. Exposure (UK), Visonik (Germany), Nelson Audio - Image (China) en Harman Kardon (UK)  met een duidelijke visie. No nonsens, waarbij gestreefd wordt naar hoge kwaliteit in de meer betaalbare prijsklasse.

Amacom (c) Xingo

De leveringsomvang van Exposure bestaat uit drie series, te weten de 2010 series, de 3010 series en de Classic series. Veel van de exposure producten zijn inmiddels al lovend ontvangen door de Engelse hi-fi bladen.  

  Amacom (c) Xingo

Visonik is een Duitse leverancier van kwaliteitsluidsprekers, die worden ontworpen en tevens  vervaardigd in Berlijn. De leveringsomvang bestaat uit de Revo serie, de Evolution serie en Concept serie. Iedere serie biedt de mogelijkheid tot uitbreiding naar een surround systeem en bestaat uit zuilluidsprekers, monitor luidsprekers en een center speaker. Voor wie dit alles nog niet voldoende laag produceert, zijn er tevens een drietal subwoofers leverbaar.

Visonik (c) Xingo

De Visonik luidsprekers kenmerken zich vooral door het slanke ontwerp, de relatief grote 28 mm zijden Visotec tweeters (voor meer dynamiek en levendigheid) en hoge afwerkingskwaliteit. De behuizing bestaat uit een sandwichconstructie, waardoor deze zeer stijf en resonantie arm zijn.  Ook waneer er beperkte ruimte is voor een surround opstelling, biedt Visonik een oplossing, dit in de vorm van de David serie. Met de afmetingen van 110 x 170 x 100 mm, is er voor deze mini monitors altijd wel een plaatsje te vinden. Het diepere laag wordt hierbij aangevuld door de actieve subwoofer Sub 8.2 met een vermogen van 100 Watt.

Amacom (c) Xingo

Amacom (c) Xingo

Nelson Audio is vertegenwoordigd met een reeks buizenverstekers. Meest opvallend was wel de Image No. 66i geintegreerde buizenversterker. Voor nog geen 1000 euro biedt Amacom een heel fraai gebouwd product met echte High-End looks en sound. Met name de liefhebbers van klassieke muziek, zullen zeer blij verast zijn met de klankmatige eigenschappen en prestaties van dit apparaat. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar de reacties van de ‘experts’ en natuurlijk ook van de markt.  

 


 


EDITORS' CHOICE