ARTIKEL

VAD `04 Verslag 11

Redactie HiFi.nl | 27 oktober 2004

Door Bjorn Mateijsen

Het elfde deel van de volledige verslaglegging van de VAD Show 2004 staat online. Met aandacht voor: Bissiness en HDTV.

Bissiness
www.bissiness.nl

De importeur van Polkaudio heeft met trots de nieuwe Monitor range op display gezet. Actief wordt gedemonstreerd met het vernieuwde RM6900 satelliet subwoofersysteem. Het satelietsysteem bestaat uit gelijke luidsprekers die ingezet wordt voor de surrounds, center en de frontluidsprekers. De subwoofer heeft een 200 watt versterker en de complete set staat aangesloten op een Marantz SR9300 surround receiver.

VAD Show 2004 (c) Xingo

De DV8400 dvd-speler van Marantz verzorgt het beeldsignaal naar een Grundig plasmapaneel. Naast dit satelliet subwoofersysteem wordt afgewisseld met het vernieuwde topmodel LSI 15 vloerstaande luidsprekers, met actieve 8 inch laagunit. De opstelling voor mid en hoogunits zijn in D`appolito opstelling geplaatst, waarbij tevens voor de woofers een baspoort is geplaatst.

HDTV

Met een zucht van verlichting kijk ik terug op de wederkeer van High Definition beelden op de VAD-show. Laten we eerlijk zijn, de resolutie van DVD biedt vele voordelen t.o.v. het analoge videomedium, maar bekijk HD-beeldmateriaal en er overkomt je iets bijna magisch, iets wat bijna ontastbaar is, met de uiteindelijk nadruk op bijna.

Wanneer we binnenlopen bij Pioneer wordt de kijker van de VAD-show getrakteerd op een High Definition spektakel, wat ook hij of zij als consument in huis kan halen. Pioneer presenteert met het Europese High Definition kanaal HD-1, waarbij het signaal direct vanaf de satelliet gevoerd wordt naar de HD-receiver en daarna gevoerd wordt naar de nieuwe plasmapanelen van Pioneer. Op het gebied van beeld een indrukwekkende presentatie, waarbij de hoogwaardige HD-bron zorg draagt voor een haarscherpe presentatie. Helaas is een plasmapaneel nog niet volledig toereikend om de totale beeldresolutie 1920 x 1080 van High Definition te presenteren.

VAD Show 2004 (c) Xingo

JVC voldoet wel aan deze specificaties met de nieuwe H2K D-ILA projector van ruim 22.000 Euro. Het resultaat laat met een HD bron de ene `oh` op de andere `ah` laat volgen, niet alleen ik, maar ook het voltallige publiek is verrast door de rust in het beeld, de prachtige diepte en laagwerking in de kleuren en de vloeiende camerabewegingen. Laten we niet het natuurschoon vergeten in het Bikini Destionations HD-materiaal, de natuurlijke ronding in scherpte afgewisseld met de transparantie van neutrale kleuring en kleurdiepte laat je vergeten dat je in de presentatieruimte van Audiac verblijft en niet op de stranden van Hawaï, wat een tegenvaller, nietwaar. Maar zoals de slogan zegt: `It`s really like being there!`.

Snel door naar importeur Clofis, die vanaf een harddiskserver de bezoeker laat genieten van de IMAX documentaire "Dolphins". Hier is een belangrijke keuze gemaakt om de bron niet de volledig HD-resolutie te laten weergeven, maar aan te sluiten op de paneelresolutie van de Action Model One projector, welke namelijk een resolutie heeft van 1280 x 720. De documentaire van `Dolphins` laat mij ook weer even wegzakken, ver weg van de demo-dvd`s die al jaren op deze VAD-show circuleren.

We maken een kleine wandeling en komen uiteindelijk uit bij Transtec. Hoewel het dringen is en door de drukte er beperkte plaatsen zijn te bemachtigen, weet ik uiteindelijk een plekje te bemachtigen voor een HD-demo van "Taxi 3". "De prachtige sneeuwvlaktes, en de diepte en detail in de sneeuw die we in HD voorgeschoteld krijgen, is amper waarneembaar op de DVD van deze uiterst droge, maar amusante film van Franse makelij."


EDITORS' CHOICE