ARTIKEL

VAD `04 Verslag 8

Redactie HiFi.nl | 26 oktober 2004

Door Rene Smit

Het achtste deel van de volledige verslaglegging van de VAD Show 2004 staat online. Met aandacht voor: Dynamic Solutions, Phonologic, Joenit, Bissiness, Ars Aures Audio, HiHat Audio en Dimex.

Straf ?

Voor de VAD editie 2004 heb ik een lijstje gekregen met importeurs die ik gedurende de zondag dien te bezoeken. Nu klinkt dit misschien heel zwaar maar maak u  niet druk ik zie het zeker niet als straf. Audio is en blijft gewoon een heel leuke materie om over te schrijven maar bovenal om naar te luisteren natuurlijk.

Dynamic Solutions
www.dynamic-solutions.nl

De eerste luisterruimte die ik besluit te bezoeken is die van importeur en fabrikant Dynamic Solutions. Altijd weet Rick Paap uitstekende demo´s te verzorgen met mooie, vaak niet audiofiele, muziek wordt de passant naar binnen getrokken in de luisterruimte. Deze keer demonstreert Rick met zijn nieuwe geesteskind de Master Perception speaker. Een elegante relatief grote 2-weg monitor speaker met bijpassende voet die essentieel is voor het funcioneren van de speaker omdat de aansluitpunten voor de luidsprekerkabels hierin aangebracht zijn. De prijs van dit fraaie product zal zo rond de 12.000 euro per paar komen te liggen. Een grote som geld maar de prestaties zijn dan ook zeker navenant, er word een beeld neergezet wat zeker gezien het formaat van de speaker aan het onwaarschijnlijke grenst en er is een schijnbaar onbegrensde dynamiek mogelijk.

VAD Show 2004 (c) Xingo

De laagweergave is van grote klasse, superstrak, gortdroog en gaat erg diep, sommige luisteraars vroegen zich af of de voet voorzien was van extra woofers. Wanneer u de kans hebt deze speakers een keer bij een dealer te beluisteren dan moet u dit zeker doen. De speakers werden aangestuurd door Hovland electronica, HP100 voortrap en Saphire eindversterker, met een Basis Debut draaitafel als bron. Na nog even de indrukwekkende drumsolo van Phil Collins´s ´In the air tonight` beluisterd te hebben verlaat ik met pijn in het hart de luisterruimte.

Phonologic
www.phonolic.com

Phonologic draait tijdens de show in maar liefst 2 verschillende ruimtes, 1 voor stereo en 1 voor meerkanaals in combinatie met beeld. In de stereoruimte draait winkelier Hans Pronk van Audiohuis Delft met veel plezier verzoeknummers van bezoekers.

VAD Show 2004 (c) Xingo

De opgestelde set bestaat uit de nieuwe Naim CD5X cd-speler, NAC112x voortrap, NAP150x eindversterker . De cd-speler en voorversterker worden gevoed door een Flatcap2 externe voeding. Alle apparaten zijn geplaatst op een Naim Frame, een ingenieus en modulair opgebouwd audiorack.  Speakers zijn ook van Naim en wel van het type Ariva. Bij een wat drukke cd en veel laag loopt het geluid een beetje dicht maar dit is waarschijnlijk mede te wijten aan de nooit optimale luisterruimtes (dit blijven ten slotte omgebouwde hotelkamers). Een opname van slechts een vrouwenstem doet mij bijkans van de stoel vallen van verbazing, zeer levensecht en veel groter dan de 2 relatief kleine vloerstaanders doen vermoeden. In de andere ruimte staat een complete Naim meerkanaalsset opgebouwd met als de bron de hagelnieuwe DVD5 speler.

VAD Show 2004  (c) Xingo

Joenit
www.joenit.com

Martijn Lavrijssen van importeur Joenit heeft nieuws in de vorm van het zeer recent toegevoegde merk Einstein. Dit merk maakt al ongeveer 15 jaar buizenversterkers van heel hoge kwaliteit, zowel qua weergave als ook uiterlijk en afwerking. Ik heb de versterkers niet horen spelen maar de aanblik deed al veel verwachten. Tijdens de VAD werd gedemonstreerd met de `The abolute tune`  geintegreerde versterker en `The last record player`cd-speler. Aansprekende namen die veel en hoge verwachtingen wekken. Verder stonden in de Rega ruimte 4 nieuwe Rega speakers speelklaar opgesteld. De R1 is een monitor speaker en de overige 3 te weten R3, 5 en 7 zijn vloerstaanders. Prijzen beginnen bij 499,- euro en lopen door te 2499,- euro, alle prijzen zijn per paar!

VAD Show 2004 (c) Xingo

Bij kabelmerk Chord waren de nieuwe HDMI kabels nieuw en verkrijgbaar tot lengtes van 15 meter. Uniek omdat de meeste kabelfabrikanten in verband met dataverlies geen lengtes aanbieden langer dan 5 meter. De Chord kabels werken probleemloos tot 15 meter!

Bissiness
www.bissiness.nl

De importeur van onder andere Polk speakers en Alphason meubilair draait de film Ice Age en de bezoekers verdringen elkaar om de ruimte binnen te mogen. Opvallend om zoveel volwassen kerels geboeid naar een tekenfilm te zien staren. Waarschijnlijk heeft het alles te maken met de uiterst dynamische en waarheidsgetrouwe weergave van de Polk speakers. Binnenkort krijg ik voor recensie de beschikking over een complete Polk surroundset dus daarover later meer.

Polk is naast de normale speakers ook actief in het segment in-wall speakers een steeds groeiende markt die in Amerika en Engeland al aardig ingeburgerd is.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Van Alphason staan er nieuwe meubels waaronder de ADP3/96S. Dit meubel met een breedte van 96 centimeter is geschikt voor de grotere plasma en lcd schermen. Met als extra dat het meubel voorzien is van een beugel die draaibaar is waaraan het scherm gemonteerd kan worden en zodoende de kijkhoek ingesteld kan worden.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Ook zijn er nieuwe producten van Opera Audio waaronder de Consonance Ref150 hybride versterker.

Ars Aures Audio
www.arsaures.it

In ruimte 118 beluister ik ARS Aures speakers een voor mij onbekend merk uit Italie.
Visueel in ieder geval bijzonder opvallend en opererend in het high-end gebied met prijzen vanaf 6560,- euro per paar. Ook hebben ze er Stealth audiokabels uit Amerika handgemaakt uit exotische materialen met een navenant prijskaartje, 5000,- euro voor een stereoset van 1 meter… De weergave was fraai maar wederom werkte de ruimte af en toe wat tegen.

VAD Show 2004 (c) Xingo

HiHat Audio
www.hihataudio.nl

De ruimte er naast is gevuld door importeur Hi-Hat en de primeurs zijn van Lua met de nieuwe Alborada MK2 buizeneindversterker en Lua Symphonia. Van de fabrikant Impulse staan er de nieuwe Imp Bass een basunit die onder de Imp speaker geplaatst kan worden en zo getransformeerd wordt monitorspeaker naar een volwaardig driewegsysteem met subweergave. Binnenkort komt ook de nieuwe Impulse Aria SE op de markt maar deze was ten tijde van de beurs nog niet gereed. Hi-Hat heeft er bewust voor gekozen niet te demonstreren in verband met de slechte akoestiek van de ruimte.

VAD Show 2004 (c) Xingo


Dimex
www.dimex.nl

Eenzelfde filosofie werd gehanteerd door Dimex, importeur van onder andere Spendor, Cardas, Cambridge en als nieuwe loot aan de stam JPW budget speakers. Dit zijn speakers in de low-end markt met een prijs vanaf  89,- euro per stuk.Van Spendor stonden de nieuwe S3e en S5e speakers opgesteld maar deze konden alleen maar bekeken worden, op zich al geen straf gezien de fraaie afwerking. Cambridge stond opgesteld met diverse nieuwe producten uit de Azur reeks zoals de DAB300 en 500 tuners en de  540R 6.1 receiver.

VAD Show 2004 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE