ARTIKEL

VAD `04 Impressie 2

Redactie HiFi.nl | 26 oktober 2004

Door Jan de Jeu

Jan de Jeu beschrijft in twee artikelen zijn indrukken van één dag VAD Show. U leest hieronder deel 2. Klikt u hier voor deel 1.

Bij More Music BV stap ik een blauwe wereld binnen. In het voorste gedeelte staat het nieuwe type luidspreker van  Audio Physic tentoongesteld; de in mijn ogen fraaie belijnde, ranke Tempo. (142) Om aan te tonen wat de meerwaarde kan zijn van een meerkanaal weergave systeem worden verderop in diezelfde ruimte vijf exemplaren van dit type ingezet waarbij afwisselend mastertape en meerkanaal opgenomen zilveren schijfjes als bronmateriaal dienst doen. Terwijl ik er naar luister vraagt de scepticus in mij zich af hoeveel mensen een dergelijk systeem in hun huiskamer zullen plaatsen. Met name nu na vijf jaar de toekomst van de hoge resolutie digitale formaten nog steeds onzeker is en het aantal specifiek voor deze toepassing gemaakte opnames ook niet overweldigend groot is.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Zelf houd ik het vooralsnog bij twee kanalen stereo zoals ik dat ook aantref in één van de ruimtes van Music Matters, waar ik de met een hoge gevoeligheidsgraad gezegende Amphion vloerstaanders aantref die door prachtig vormgegeven Chord elektronica aangestuurd worden. Even vraag ik me of in dit geval die vele Watts wel noodzakelijk zijn.

VAD Show 2004

Die vraag verdwijnt echter meteen wanneer ik bij ASR (AudioSystemeFriedrichSchäfer) in de vorm van de Emitter versterker het volgende powerhouse aantref. Een staaltje Duitse vormgeving en betrouwbaarheid dat ik in het verleden reeds enkele malen heb mogen bewonderen op de shows van de High End Society. In dit geval sturen ze de meest recente creatie – de Avancé - van Aachener Peter Schippers van Audiodata aan. Beide ontwerpers zijn in de kamer aanwezig en ik krijg de toezegging dat begin volgend jaar beide ontwerpen – al dan niet gezamenlijk – tijdelijk ter beschikking zullen komen van mijn nieuwe luisterruimte.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Bert Bazuin van Audiac vertelt dat hij in de luisterruimte van zijn bedrijf momenteel de MAXX weergevers van Wilson Audio heeft staan. Omdat hij er nog geen afstand van kon doen heeft hij naar de beurs de ook bepaald niet kinderachtige Wilson Watt Puppy (versie 7) meegenomen. Geheel tegen de verwachting in wordt dit systeem hier gecombineerd met – in verhouding tot de per paar 28.000 euro kostende speakers – relatief goedkope Arcam apparatuur. De Britse mono blokken geven geen krimp.

VAD Show 2004

HSV (Heijmans Sound & Vision) heeft eveneens flink uitgepakt met een Sugden Masterclass CD speler, een voorversterker en twee mono blokken uit dezelfde reeks en twee Diva BE weergevers uit de Utopia BE serie van JM Lab/Focal.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Het echte nieuws staat echter aan de andere kant van de kamer in de vorm van Focal’s Sib & Co; vier op elkaar afgestemde modellen luidsprekers die ingezet kunnen worden in meerdere hifi en home cinema toepassingen.

VAD Show 2004

Vlak bij onze redactieruimte tref ik in de kamer van Floating Systems een installatie aan bestaande uit de 1500 euro per paar kostende weergevers van het type Princess in combinatie met een versterker en een cd speler die – compleet met een metalen (!) afstandsbediening - elk 750 euro op moeten brengen. Het is mijn eerste kennismaking met dit Duitse elektronicamerk Arcus en ik ben aangenaam getroffen door de kwaliteit van het geluid. Het kan dus – zelfs onder beurscondities - ook voor 3000 euro muzikaal klinken.

VAD Show 2004

Bij Eurogram draait Nico als vanouds met behulp van Von Schweikert Audio, Harmonic Technology, KR Enterprise, Pluto Audio en de Sphinx Project Phono Equalizer een selectie uit zijn fraaie collectie albums (met o.a. de nieuwe CD van Tom Waits) en ik moet even naar binnen, ook al gaat de tijd dringen.

VAD Show 2004 (c) Xingo

Het is inmiddels “happy hour” wanneer ik bij Ben Hoedjes van High-Hat Audio beland. De volumeknop is op dit tijdstip teruggedraaid tot achtergrondniveau waardoor ik me onder het genot van een drankje beperk tot het visueel tot me nemen van indrukken. Imposant zijn de Lua monoblokken, terwijl ook de nieuwe geïntegreerde versterker van ditzelfde Duitse merk mijn aandacht weet te trekken. De kleine Trigon mono eindversterkers weten me door hun substantiële gewicht te verbazen en ik kan me indenken dat Rene van Es ze op zijn lijstje van te recenseren apparatuur heeft geplaatst.

VAD Show 2004

VAD Show 2004

Het is reeds officieel sluitingstijd wanneer ik de Tuinzaal betreed waar op dat moment net de laatste demo met de grote Nautilus weergevers afgesloten wordt. U begrijpt; ik heb het hier over B&W Loudspeakers Nederland waar ik op de valreep dan toch nog maar even een blik werp op een plasmascherm dat geflankeerd wordt door twee fraaie strak vormgegeven kleine weergevers. Het gaat me echter niet om het beeld waarop de in visuele zin weinig dynamische Diana Krall haar kunsten vertoont. Mijn aandacht wordt getrokken door een kleine metalen subwoofer van het formaat basketbal dat, wanneer ik mijn hand op de behuizing plaats, niet de verwachte trilling aan mij doorgeeft. Een fraai staaltje engineering waarover mijn in home cinema gespecialiseerde collega’s u ongetwijfeld meer zullen vertellen.

VAD Show 2004

In de Limburg foyer tref ik tot slot nog enkele bekenden. Dick Steffens verkoopt er een grote collectie zilveren schijfjes met daartussen veel nieuwe releases en hoofdredacteur Theo Wubbolts van HVT wijst me op een naast zijn stand opgestelde meerkanaal installatie “oude stijl”, in die tijd aangeduid als “quadrofonie”. Zoals ik aan het begin al aangaf; één enkele dag is onvoldoende om alles te zien en te horen. Laat staan om met iedereen te praten.Volgend jaar zal ik dan ook trachten om wat meer tijd aan de show te spenderen. Want dat ik er dan opnieuw rond zal lopen is wel zeker.

- Jan de Jeu beschrijft in twee artikelen zijn indrukken van één dag VAD Show. U leest hierboven deel 2. Klikt u hier voor deel 1.


EDITORS' CHOICE