ARTIKEL

VAD `04 Verslag 1

Redactie HiFi.nl | 23 oktober 2004

Door Bjorn Mateijsen

Met aandacht voor: High End Flat International, Van Duppen Loudspeaker Design, Kenwood, ASR Audio Systeme, Toshiba en Music Matters.

Clofis
www.clofis.nl

De aankleding van een stand is vaak het ondergeschikte kindje op de VAD-show, totdat je bij importeur Clofis binnenloopt, die een kunstwerk hebben neergezet van industriële architectuur. De ruimte is ingedeeld naar de laatste mode in de hi-fi wereld, namelijk een gelijkwaardige donkere ruimte voor hoogwaardig home-cinema en een ruimte voor hoogwaardig tweekanaals. De grootste overeenkomst met beide zalen is het merk Moon audio.

De noviteiten van Clofis vinden we in de home-cinema ruimte, waar een prachtig nieuw ‘tab tension’ oftewel een spankabelprojectiescherm van Screenline hangt. Dit electrische spanscherm zorgt voor een strak projectiescherm zonder golven of omkrullende randen, een must in een hoogwaardig hometheater. Als bron vinden we een HDTV server van Avance, die een signaal geeft aan de Projection Design Action One mkII projector, met een resolutie van 1280 x 720. Wat is HDTV toch genieten en de prachtige documentaire Dolphins, die voor een IMAX theater is geschoten laat dat in volle glorie zien.

VAD Show 2004

Naast deze adembenemende scènes, werd omgeschakeld naar een heftige demo van ‘Day after Tomorrow’, waarbij de nieuwe Audience 12” subwoofer, gevoed met klasse D versterking en een slordige 32 kilo aan de haak verzorgt voor een absolute aardbeving. Als bron dient de Moon Orbiter universeler speler, die naast DVD-video ook hoge resolutie audio SA-CD en DVD-A weergeeft. De Moon Attraction 7.1 A/V processor en Moon Aurora 7 kanaals versterker maken deze hoogwaardige set af. Voor de geluidsweergave heeft Clofis gekozen voor 5 gelijke monitorspeakers van Xanadu.

High End Flat International
www.highendflat.nl

High End Flat International is een nieuwkomer op de VAD show, waarin de trend van home-cinema en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van weergevers niet stil hebben gestaan. High-end Flat International in de grote Brabantzaal is importeur van Conrac Plasma televisies en speciaal voor de VAD show wordt voor het eerst het 42”, oftewel 106 cm groot Vision plasma paneel van deze fabrikant aan het publiek getoond. Dit plasmapaneel heeft een resolutie van 852 x 480 en heeft een scaling en deinterlacing unit geïntregeerd in het paneel zitten. Deze plasma televisie kan zowel met als zonder luidsprekers geleverd worden. De prijs is met 4099 Euro zeker aantrekkelijk te noemen.

VAD Show 2004

Van Duppen Loudspeaker Design
www.van-duppen.nl

VAD Show 2004

Een nieuwkomer op deze VAD-show is Van Duppen Luidspreker Design, in luisterruimte 38 demonstreren zijn hun luidsprekerlijn bestaande uit de Tornado vloerstaande luidspreker, The Breeze een luidspreker die voor de surroundkanalen wordt ingezet en de Stormfront; een imposante en unieke combinatie van een centerspeaker en flink bemeten subwoofer, die daarnaast nog de mogelijkheid om te gebruiken als TV-meubel. De visie van Van Duppen is om luidsprekers en het design van luidsprekers te integreren binnen het interieur. Naast een aantal demo’s met surround wordt tevens met een Arcam AV8 en P7 surroundcombinatie, met een Sony XA777 speler als bron gespeeld in stereo. De tornade is een imposante luidspreker, met een 27 cm woofer gemaakt van een aluminium/ magnesium legering en een magnetostatische hoge tonen unit.

Kenwood
www.kenwood.nl

We leven in een samenleving die steeds meer geautomatiseerd wordt en waarbij het dagelijkse leven effectiever en efficiënter kan worden ingericht met behulp van goede communicatie tussen de PC en het hifi of home-cinema systeem. Kenwood presenteert voor de eerste keer aan het Nederlandse publiek een volledige nieuwe productlijn. Bij deze producten kan de gebruiker via de VRS-N8100 receiver of de DVF-N7080 DVD-speler een al dan niet draadloze verbinding met zijn PC maken. Een unieke uitwisseling van films- en muziekbestanden kunnen zo uitgewisseld worden met maximaal 14 PC’s. En wat te denken van fotobestanden? Even snel de kiekjes van de vakantie laten zien aan het bezoek wordt op deze wijze een peulenschilletje. In zaal 21 laat Kenwood zien dat op eenvoudige wijze zo’n netwerk kan worden samengesteld. Wat wordt het leven toch makkelijk straks....

ASR Audio Systeme
www.asraudio.de

Een sprong naar onze oosterburen wordt genomen en we belanden in demoruimte 45 bij ASR Audio Systeme. Een minder bekende naam in Nederland, maar binnen de Duitse High End Society een veel geziene gast, met uitzonderlijke producten. De opbouwfilosofie van ASR producten is tot in de puntjes geperfectioneerd, waarbij de muzikale performance voorop staat. Actief wordt gepresenteerd met de Avance luidsprekersysteem van Audiodata en de Emitter II versterker, maar de werkelijke primeur staat, misschien wel helaas, aan de zijlijn opgesteld. De novititeit van ASR Audio Systeme is een vernieuwing van de Emitter I versterker welke in een Clear Limited Edition uitvoering uitgebracht. Niet alleen fabelachtig om te zien, deze editie is voorzien van een transparante acrylglas behuizing, maar tevens een versterker met een geavanceerde techniek. Deze limited edition, waarin muzikaliteit gecombineerd wordt met industriëel design, beschikt over een filtercapaciteit output stage van 220.000 mFd. Een prachtig staaltje vakmanschap.

VAD Show 2004

Toshiba
www.toshiba.nl

Toshiba heeft inmiddels een duidelijke plek ingenomen in de markt voor weergevers en biedt een compleet gamma van plasma tot LCD televisies, maar ook de CRT projectietelevisie is zeker nog niet uit het productengamma geweerd. Het hier vertoonde plasmapaneel is een 42 inch grootte en voorzien van een 852 x 480 resolutie, voorzien van een contastratio van 700:1, waarbij men voor de aansluitingen niets te kort komt, naast component, RGB scart en s-video vinden we tevens een D-Sub 15 aansluiting. De tv-tuner en luidsprekers zijn volledig in het plasmapaneel verwerkt.

VAD Show 2004

Music Matters
www.music-matters.org

Onder mijn favorieten op de VAD beurs zijn toch de laatste jaren de stands van Music Matters met stipnotering te vinden. Ook dit jaar heeft Music Matters wederom uitgepakt en met maar liefst 5 stands worden de verschillende producten gepresenteerd aan het publiek. Voor de zaterdag staat bij mij op het programma om de tweekanaals ruimte waar een prachtige set staat te spelen met Chord en Amphion te bezoeken. Het hart van de Chord Electronics set wordt gedragen door de CPA-3200 voorversterker, volledig gebalanceerd opgebouwd, waarbij de versterking plaats vind in de 3-kanaals SPM-603.

VAD Show 2004  (c) Xingo

Als bron staat opgesteld het hoogwaardige loopwerk van Ensemble Audio, de Dironda Drive, waarbij van hetzelfde merk de Di-Chrono Hi-Dac de digitaal analoog conversie voor zijn rekening neemt. Als finishing touch, staan de Krypton luidsprekers opgesteld. Deze uit de kluiten gewassen luidspreker heeft de typische D’appolito opstelling voor de 8” woofers en een additionele 12” laagunit aan de zijkant van de luidspreker geplaatst.

VAD Show 2004

De ruimte is verder gevuld met vele componenten en merken die in het grootte productengamma van Music Matters is opgenomen. We vinden bijvoorbeeld de projectors van Themescene en Action 1 in glazenkasten op display, maar ook in de ruimte staan componenten verdeeld van Amazon draaitafels tot plasma en LCD-displays van McPherson.

VAD Show 2004


EDITORS' CHOICE