ARTIKEL

Sfeerbeeld Brussel

Garmt van der Zel | 07 oktober 2004

Brussel is de stad van lekkere ‘custom made’ stokbroodjes en wafels, zoveel was me duidelijk toen ik na een tocht door de toch wel afwisselende stad uiteindelijk de parkeergarage uitliep. Het Sheraton, waar de show in gehouden werd, is een rijzig Hotel, in hetzelfde gebied als het Hilton en de meest gezellige winkelstraat van de stad. Gelijk ook een goede plek om de eega te droppen om te gaan winkelen…

In Nederland bestaat een goede traditie van hifi-shows, waaronder uiteraard de Lente Doelen Hifi Show en de VAD, maar ook tal van andere kleinere shows die door importeurs en winkels vaak ‘spontaan’ worden georganiseerd. Dat is goed, want door aandacht te geven aan nieuwe producten en hifi/home cinema in het algemeen, blijft de toch al moeilijke hifi-branche een beetje wakker en ook de consumenten. Al met al hebben wij in Nederland best een goede naam ook als het gaat om eigen producten, zoals die van Van Medevoort, Final, Siltech, Master, Sphinx (jawel!) enzovoorts.

Show Brussel sfeerimpressie (c) Xingo

In België is de situatie toch anders: er zijn beduidend minder (grote) shows en er is ook minder aandacht van het publiek van die shows. De ‘Brussels Hifi and Home Cinema Show’ laat dit een beetje zien: het was rustig. Men claimde een bezoekersaantal van 900 personen op de zaterdag. Zelfs al zou dit getal pessimistisch zijn (wat het niet is), dan nog is het wat teleurstellend. Aan de andere kant: men had absoluut voldoende tijd en ruimte om te spreken met de importeurs, goed te luisteren en te kijken en vrij eenvoudig de hele show te zien in één dag.

Ikzelf bezocht de show beide dagen. Niet dat ik al die tijd nodig had, maar het was gewoon te gezellig om niet te blijven. Soms was het moeilijk om vragen te stellen, omdat veel van de importeurs slechts Frans spraken en met handen en voeten duidelijk gemaakt moest worden dat ik niet een folder van dat ene merk wilde, maar juist de prijslijst van dat andere merk. De demonstraties waren verdeeld over 4 etages: de 1e , 2e , 3e en 30e etage. Vanaf die laatste had je een prachtig uitzicht over de stad. De luisterruimtes waren over het algemeen vrij klein en vaak té klein voor de geplaatste speakers. Hierdoor kwamen maar weinig systemen tot hun recht. De afstelling van de surround sets deed mijn hart af en toe zinken (“Tsja, anders horen de bezoekers de surround speakers niet…”), net als de afstelling van de gebruikte displays (standje zoeklicht). Hierover meer in mijn aparte home cinema verslag.

Show Brussel sfeerimpressie (c) Xingo

Wat was er zoal te zien? Een korte samenvatting… Op de eerste verdieping vonden we Delta Equipment en Teac. Vooral de multi-spelers van Teac trokken de aandacht. Zij behoren toch wel tot het mooiste op de markt. Bij Delta ook interessante zaken: onzichtbare speakers die in de muur worden geplaatst en gewoon zijn over te stucen/schilderen. Wow! Op de tweede en derde verdieping had Music Matters een stand opgesteld met veel DAB. De ‘Bug’ werd hier gepromoot. Inventief apparaatje, alleen is het uiterlijk een persoonlijke kwestie. Op de tweede was Hifi.nl/HighFidelityDiscs te vinden met een brede stand. Op deze verdieping had tevens Fujitsu een grote stand en toonde o.a. high-definition materiaal van de enige High-Definition zender op het moment: HD1. Bij Audiofil speelden de Triangle Celius ES speakers wat mij betreft de sterren van de hemel en de Magellan Concerto’s wáren de hemel. Op de derde verdieping trokken de Final elektrostaten van I.H.T. Services de aandacht met hun frisse klank en de producten van Sphinx. “Sphinx?”, zult u denken… Yep, de producten zijn nog springlevend en klinken nog als vanouds op de gebruikte Dynaudio speakers. Niiiice… De huzarenstukjes werden wat mij betreft geleverd door Joenit met een prachtige muzikale demo van de Rega spullen op Totem (de Hawk) en Transtec met de 3-chip SIM2 HT500 DLP projector die 1080p HD-beelden toonde, gespeeld vanaf een PC. Wat mij betreft de toekomst van Home Cinema en het mooiste beeld van de show (met afstand!).

Show Brussel sfeerimpressie (c) Xingo

Show Brussel sfeerimpressie (c) Xingo

Voor mij en de andere Hifi.nl’ers zijn altijd de avonden ná de show een happening op zich. In dit geval werd er in een boerderij zo’n 30 km ten zuiden van Brussel (handig te vinden met GPS, anders schier onmogelijk) nog gegeten, gedronken en vooral veel nagediscussieerd. Over hifi? Ja, maar niet alleen maar daarover. Kunst, muziek, film, alles kwam aan bod. Dat álles bewaren we denk ik echter beter voor een column, of niet…

De kampeerboerderij (c) Xingo

Wat mij betreft een show waar de meest Hollanders niet voor om hoeven te rijden, maar gecombineerd met een bezoek aan Brussel (en omgeving) is deze show een leuk tussendoortje voor de enthousiaste hifi en vooral home cinema enthousiasteling.


EDITORS' CHOICE