Het is bijna dagelijks dat er of rechtstreeks of via de expert rubriek vragen binnenkomen waar elke winkelier de vingers bij zou aflikken. Vragen als: “ik heb 5000 euro en wil een nieuwe set kopen, wat raadt u mij aan” of “ik heb te kiezen uit merk X en merk Y, welke zal ik kopen”. Kennelijk in de hoop dat een redactielid vanachter een PC antwoord kan geven wat voor de vraagsteller de ultieme oplossing is die het meeste luistergenot zal verschaffen. Dat kan helaas niet en daarom verzanden we vaak in algemeenheden als: “gebruik uw eigen oren”, “luister thuis” en “luister naar wijze raad van uw dealer”. Antwoorden waar u nauwelijks wijzer van wordt, dat realiseren we ons terdege, maar we willen absoluut verschoond blijven van verkeerde, blindelings gegeven adviezen.
Onlangs kregen we op een dergelijk antwoord de wedervraag: “ik mag dingen thuis gaan proberen, kunt u mij wel helpen hoe ik dat aanpak?” En daar kunnen we wel van advies dienen uit eigen ervaring. In het specifieke geval ging het om twee paar luidsprekers, die met verschillende elektronica geprobeerd konden worden en ter vervanging zouden dienen van een bestaande set. Een situatie die overal voorkomt. Mijn antwoord op de vraag was als volgt:
Wees vooral niet te snel overdonderd bij het luisteren. Bedenk dat het zal best mooier zal klinken dan de bestaande set maar kan dat ook voor minder geld? Of kan het voor hetzelfde bedrag nog beter klinken. Luister op diverse momenten op de dag, is het nog steeds fraai, of heeft u nu iets meer rust en geeft het toch een andere indruk? Let op nare tekortkomingen en op overdreven dingen als te veel/ te weinig laag of te veel/te weinig hoog. De meeste luisteraars leven gemakkelijker met een kleine tekortkoming als niet te diep laag dan met een beetje bonken in het laag. Net een beetje teveel irriteert, net een beetje te kort is jammer maar niet onoverkomelijk. U snapt de nuance wel. Kunt u de speakers zetten waar ze passen in de leefomgeving of moet de kamer overhoop en wordt die ongezellig? Want later gaan ze uiteindelijk naar een “slechte” plek omdat ze in de weg staan.
Verwissel niet steeds van speaker. Luister lang naar de eerste, dan lang naar de tweede. Maak aantekeningen wat u bevalt. Ruil dan nog eens een paar keer kort achter elkaar en probeer aan de hand van de eigen aantekeningen te bespeuren of de punten nog steeds opgaan. Realiseer u, dat wat u als eerste hoort, door het onderbewustzijn als beste wordt ervaren. Dus draai de volgorde een tweede luisterdag om. Meer detail horen als u verwisseld lijkt de voordelen goed aan te geven, maar als u wisselt en mist dingen, dan is dat vaak een veel betere indicatie. “Missen” is gemakkelijker vast te stellen dan geboekte winst. Speelt de set soepel en muzikaal of is het erg analytisch en meer Hifi? Ga daarin vooral de eigen voorkeur na want wat u zoekt, zoekt een ander juist niet. Probeer de set uit met veel soorten muziek, zowel de betere opnames als die waar je graag naar luistert ook al zijn ze niet audiofiel. Neem vooral de tijd en luister langdurig, bent u na het luisteren moe of heeft u nog steeds zin een cd te draaien.
Neem de mening van uw vrouw serieus. Al heeft ze wellicht weinig op met muziek en Hifi (slechts een veronderstelling!), een vrouw hoort bijzonder goed en kan vaak heel snel aanwijzen wat correct weergeeft en wanneer dat niet het geval is. Mijn eigen vrouw, totaal geen Hifi kenner, geeft mij soms het definitieve koopadvies als ik niet kan kiezen. En het is altijd raak gebleken. Laat u niet wijsmaken dat u met kabels moet tunen. Het klinkt goed of het klinkt niet goed. Exotische kabels maken van een slechte set geen goede. Goede kabels maken wel een goede set nog beter. Laat u niet afleiden door een imponerend uiterlijk van kabels, elektronica of speakers. Tenslotte laat u niet verblinden door geld. Een goedkopere luidspreker kan het in uw ruimte wel eens veel beter doen dan het duurdere broertje dat in de winkel beter presteerde. Uw akoestiek is uniek en geef dat aan uzelf toe. Geeft dat ineens ruimte in het budget? Besteedt die financiële ruimte dan uit aan een betere versterker of CD-speler.
Als u het bovenstaande uitvoert en u doet dat een aantal maanden achter elkaar, dan bent u rijp om recensent te worden. Maak er daarom ook geen halszaak van. Muziek is plezier, passie en emotie. Probeer uit te vinden hoe u het meeste plezier hebt en met welke set. Dan blijven wij wel de recensies doen, hebt u extra leesvoer.
Met vriendelijke groet,
René van Es
Hoofdredacteur hifi.nl