ARTIKEL

VAD: Home Cinema 6

Michel Hazen | 26 oktober 2003

Sony

Sony had haar stand rondom een 9.1 kanaals opstelling gebouwd met als aansturing ervan de TA-DA9000ES AV versterker met S-master digitale versterking. Op de stand legt Sony ook de nadruk op haar eigen luidspreker programma. De gedemonstreerde DVD van Diana Krall, die we nog vaak tegenkwamen voor demonstratie doeleinden tijdens de VAD, werd via de Sony X-series luidsprekers weergegeven.

VAD Show 2003 (c) Xingo
Sony S-master

VAD Show 2003 (c) Xingo
Sony X-series

Deze X-serie wordt in 3 varianten (VS, Japan en Europa) geleverd, acoustisch afgestemd op de voorkeur van de luisteraar in deze gebieden. Uiterlijk is er overigens geen verschil, het gaat voornamelijk over aanpassingen in de filters.

Dat de S-master technologie zich niet beperkt tot (AV-)versterking liet een nieuwe surround luidsprekerset zien waarbij de subwoofers ingebouwd in de hoofdluidsprekers was.

VAD Show 2003 (c) Xingo
Sony S-Master luidsprekers

Helaas niet aanwezig waren previews van futuristische producten zoals de PSX (opvolger PS/2) en de `Airboard` waarmee o.a. draadloos te internetten valt.

Sony lanceert een reeks apparaten waarbij design en integratie van functionaliteit centraal staat zoals de DAV-SC8 (adviesprijs Euro 1299.-) AV receiver met een DVD/multi-channel SACD speler en aluminium luidsprekers en de HTR 6500/RDR-GX3 AV set met design aluminium luidsprekers.

VAD Show 2003 (c) Xingo
Sony DAV-SC8

VAD Show 2003 (c) Xingo
Sony HTR 6500-GX3

VAD Show 2003 (c) Xingo
Sony luidsprekers

Sony dicht in haar productportfolio voor de toekomst een belangrijke rol toe aan LCD-televisies met een kleine- tot middelgrote diameter en een mooi design. Voorbeelden waren te zien zoals de KLV-23HR2 (Euro 2499,-), een 23" LCD TV die verkrijgbaar is in zilver en zwart. Ook liet Sony LCD-TV`s met diameters van 15" (4:3) en 17" (16:9) zien.

VAD Show 2003 (c) Xingo
Sony KLV-23HR2

VAD Show 2003 (c) Xingo
Sony LCD TV`s

Marantz

Zoals eerder al opgemerkt tijdens de AV meeting plaza show in Maarssen enkele weken geleden is er een duidelijke trend aanwezig naar multi-channel en multi-room. De audio distributie server op de Marantz stand is de DH-9300, geschikt voor 4 zones en custom installations in huizen waarbij bediening op afstand vanuit verschillende kamers mogelijk is via een keypad in de muur.

VAD Show 2003 (c) Xingo
Marantz DH9300

Marantz had haar stand ingericht rondom haar nieuwe productaanbod en niet zozeer als demonstratieruimte ingericht. Begrijpelijk want er waren behoorlijk wat nieuwe apparaten waarbij direct opviel dat de goudkleur vervangen is door zilver. Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van de appartuur is geupgraded. Zo was de SR 5400 als opvolger van de SR 5300 te zien: een 6 kanaals receiver die alle gangbare formaten aankan voor Euro 749,-, de SR 7400 een 7 kanaals AV receiver (opvolger SR 7300) die opvalt daar o.a. het bezitten van een Dolby Prologic II EX decoder en de mogelijkheid tot videoformaat omzetting voor Euro 1199.-. De DV 6400 is een nieuwe universeel formaat speler voor Euro 599,-. Ook aanwezig was de DV 8400 universele speler die opvalt door de aanwezige DVI uitgang. De opvolger van de SR 8200, de SR 8300 is nu voorzien van 2 Scart aansluitingen.

Nadrukkelijk aanwezig zijn de SC-7S1 voorversterker en de MA-9S1 monoblokken, samen goed voor meer dan 90 kilogram metaal en geavanceerde electronica. Alleen op speciale bestelling te krijgen voor ongeveer Euro 25.000,- samen.

VAD Show 2003 (c) Xingo
Marantz monoblokken en voorversterker

 

Pioneer

Pioneer heeft een hele duidelijke strategie uitgestippeld m.b.t. de DVD-recorder markt en legt haar nadruk op DVD-recorders die voorzien zijn van een harddisk. De discussie over verschillende DVD opname formaten is een technische discussie die voorbij gaat aan de wensen en het gebruik van de consument. Die wil iets opnemen en indien het de moeite waard is electronisch archiveren. Dus er is een behoefte aan tijdelijke èn permanente opslag waarbij een harddisk zich goed leent voor de tijdelijke opslag, eenvoudige editing en de DVD-R zorgt voor de permanente opslag. De DVR-R 5100 H (Euro 1199,-) biedt deze mogelijkheden waarbij de harddisk een opslagcapaciteit van ongeveer 100 uur heeft. De overbrenging van harddisk naar DVD-R gebeurt op 24-voudige snelheid.

Een absolute primeur is de sample van de DV 868 AVI universele speler. Op de foto`s zijn de iLink interfaces en de DVI uitgang te zien. Het grote voordeel van deze speler is dat, indien aangesloten op een Pioneer plasma scherm, er automatische upsclaing van het beeld plaats vindt naar bijvoorbeeld 1080i formaat. De speler is rond november op de markt.

VAD Show 2003 (c) Xingo

VAD Show 2003 (c) Xingo
Beide foto`s: Pioneer primeur DV-868

Pioneer heeft een naam op het gebied van plasmaschermen en op de stand waren 2 XGA compatible 43" (Euro 7000,-) en 50" (Euro 10.000,-) te zien. Pioneer geeft een minimale  levensduur van 30.000 uur op voor deze schermen. Even uitrekenen: als u 24 uur per dag naar zo`n plasma zou kijken kan hij er over 3 en een half jaar mee kunnen ophouden. Bij een normaal gebruik van 3 uur per dag is dan ongeveer 25 jaar. Lijkt ons ruim voldoende...

Ook Pioneer demonstreerde met haar eigen surround luidspreker combinatie. Deze combinatie valt op door de hoogwaardige afwerking en het gebruik van een ribbon tweeter voor de hoogweergave van de hoofdluidsprekers.

VAD Show 2003 (c) Xingo
Pioneer Home Cinema

VAD Show 2003 (c) Xingo
Pioneer luidspreker


EDITORS' CHOICE