ARTIKEL

VAD: Stereo 7

René van Es | 22 oktober 2003

Malcolm Latham

Importeur Malcolm Latham liet een als altijd verzorgde demo geven door Ed Verkerk. In de luisterruimte Akurate luidsprekers op Linn versterkers met daarachter een Kisto en een Unidisk 1.1. Of een LP12, de eeuwige liefde van Ed en Malcolm. Beeld en geluid lieten zich via de Kisto samenvoegen tot een geheel. VAD Show 2003 (c) Xingo

In de andere ruimte van Latham aandacht voor platte Artcoustic luidsprekers. Platte systemen die te bedrukken zijn en plat tegen de muur gemonteerd worden. De ideale aanvulling op een plasma of LCD scherm als inbouw speakers niet mogelijk zijn. Om in het achterhoofd te houden. Wie dacht zondag zijn slag te kunnen slaan met grammofoonplaten bij Latham moest er snel bij zijn. Tegen het einde van de beurs waren ze vrijwel allemaal op.

 Eltim Audio

Van een andere orde zijn de Morel speakers bij Eltim. De Octwin heeft een kleine upgrade ondergaan in het wisselfilter van de tweede unit die ondersteboven op de eerste is gezet. Ook hier In-wall met de Harmony serie en mag het los in de kamer staan dan is de Nova een uitkomst. Vijf kleine bolletjes met daarbij een bescheiden subwoofer. Het klinkt (net als de Octwin) erg goed als Louis zijn Accuphase niet al te ver openzet. Voor de Nova satellieten zijn zowel stands als voetjes te leveren die bovenop de setprijs van 1369 euro komen.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Hi-Hat Audio

Voor het eerst op de VAD show stond Hi-Hat audio. Veel aandacht voor Lua die de Sinfonietta het licht heeft laten zien (of schijnen met de blauwe led’s en de EL34 buizentechniek). Leverbaar vanaf december. Nog mooier zijn de Lua 100 watt reference monoblokken achter de pre-amp en cd speler. 100 watt wordt gehaald uit 6550 eindbuizen. Niet leverbaar in chroom, alleen in zwart. Lua maakt niet alleen heel gebruiksvriendelijke buizen versterkers maar ook luidsprekers. De imposante Con Espressione straalde in de ruimte en vroeg terecht veel aandacht. Meer nog dan de aanwezige Impulse modellen uit de eigen productie van Hi-Hat. Vooral de afmeting en het uiterlijk van de Impulse Verso deed veel goed bij de (helaas schaars) aanwezige dames op de show.

Naast bovenstaande merken brengt Hi-Hat als importeur Trigon (ontworpen door ex Restek technici). Een programma van betaalbare Duitse elektronica dat start met een 360 euro kostende phono versterker en loopt tot en met mono eindblokken aan te sturen met een luxe voorversterker. Op de Trigon phono amp past onder meer een Acoustic Solid platenspeler. Elke Acoustic Solid heeft een plateau van minimaal 11 kilo. Acht verschillende spelers zijn leverbaar tussen 1400 en 4000 euro.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Quad Musikwiedergabe GmbH

Tenslotte aandacht voor twee bijzondere luidspreker bouwers. In de eerste plaats Quad Musikwiedergabe GmbH uit Koblenz die naar blijkt niet alleen uw Quad ESL 57 of Braun ESL LE 1 volledig kan restaureren, maar ook in staat is de oorspronkelijke ESL te bouwen en te leveren. Mag ook in de design uitvoering van Braun die leunt op een Bauhausdesign team voor het uiterlijk. De ouderen onder ons zullen ze zeker herkend hebben. Dit kleine Duitse bedrijf bezit de oorspronkelijke malen om de elektrostaten te bouwen. De liefde voor het vak maakt samenwerken met Quad mogelijk en vanuit de gehele wereld komt de ESL 57 of 63 naar Koblenz.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Mafico

Een totaal ander concept komt van Lemon Audio. Ruud van der Lem toonde bij Mafico zijn twee systemen waarmee hij de boer op gaat. Units zijn met zorg gekozen en geselecteerd uit de lijn van Accutone (keramische tweeters) Seas (coaxiale units in de monitor) en Scanspeak Revelator (woofer). De kasten zijn opgebouwd uit 36 mm MDF en om ze totaal stijf en akoestisch dood te maken worden er aan de buitenkant natuurstenen platen opgelijmd. Door de toepassing van de coaxiale unit is een center speaker leverbaar die aansluit op zowel de monitor als de grote vloerstaanders. Heel veel aandacht is gegeven aan het minimaliseren van vervorming in zowel de units als de filters. Op de Bryston apparatuur van distributeur Mafico spelend kreeg Ruud de luisterruimte de gehele show meer dan vol.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Epiloogje

Na drie dagen VAD Show kon men de meeste exposanten opvegen van de vloer. Een mijmering onderweg naar huis was dat een journalist het toch maar gemakkelijk heeft. Geen grote zware dozen sjouwen in- en uitladen, alleen een laptop.

Dat mijn voeten pijn deden en ik minstens een dag moet bijkomen wordt voor het gemak vergeten.

Het was leuk, de moeite waard, interessant en de stemming was met naar schatting 6.000 bezoekers in twee dagen meer dan goed. Op naar 2004!


EDITORS' CHOICE