ARTIKEL

VAD: Stereo 3

Philip van Deijk | 21 oktober 2003

Audio Classics

Zoals gewoonlijk waren bij de stand van Audio Classics weer vele analoge snoepjes te genieten. Naast een serie buizenversterkers van Audion stonden de draaitafels van Clearaudio en VPI zeer uitgebreid en op uiterst stabiele, en voor het oog aangename, audioracks van Creaktiv.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Interessant is het instapmodel van Clearaudio die onlangs onder de naam Emotion op de markt is verschenen. Een zeer betaalbare “instapper” voorzien van een Satisfy arm en Arum Classic element voor het bedrag van ongeveer Euro 875,=. Als men bedenkt dat alleen het Arum Classic element al
Euro 140,= kost dan is er sprake van een echte serieuze draaitafel voor relatief weinig geld.

Iets hoger op de hiërarchische lader bij Clearaudio staat de Anniversery met een vanaf prijs Euro 5230,= . Deze is goed te combineren met een nieuwe Unify Carbonarm 14 inch ter waarde van Euro 1.355,=. Tegenwoordig kunnen deze op een tweetal audioracks van Clearaudio geplaatst worden te weten de Mont Blanc en de Everest die beiden Euro 4.820,= kosten.

Niet alleen stonden de phono versterkers opgesteld maar waren tevens de Balance voor- en eindversterker te bewonderen die voor respectievelijk voor Euro 2.250,= en Euro 3885,= van eigenaar verwisselen.

Ook een nieuwkomer is de Master Scout van VPI. Deze draaitafel bestaat uit twee chassis van de Scout die boven op elkaar bevestigd zijn. Een tussenliggende aluminium plaat zorgt voor nog verdere versteviging waardoor een ultra stijve constructie bereikt wordt. Verder zijn de motor en het lager van de Aries. Bij het draaiplateau heeft VPI er rekening mee gehouden dat deze voorzien kan worden van een ring waarmee de lp uiterst stabiel op het draaiplateau gehouden kan worden. De diameter is namelijk iets groter als die van een lp. De arm blijft de mooie eenpuntsgelagerde JMW 9 Memorial van de Scout. De prijs van een Master Scout bedraagt ongeveer Euro 3.200,=.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Om even op Creaktiv te komen, als het echt niet gewenst is dat de luidsprekers gezien worden dan is het mogelijk om de luidsprekers vrijwel onzichtbaar in een schilderij te laten verdwijnen. Men levert een favoriete foto aan bij Creaktiv, vervolgens wordt hier een print van gemaakt die als luidsprekerdoek fungeert. Aan u de keus wat er aan de muur hangt.

Music Matters

Dat de importeur Music Matters de laatste jaren hard aan de weg timmert en het assortiment goed uitbreidt, blijkt wel uit het feit dat er 3 demonstratieruimtes nodig zijn om enigszins een indruk te krijgen wat er zoal te horen en zien valt.

Nieuw zijn onder andere de Chord versterking die inmiddels een grote naam heeft opgebouwd. Chord heeft een range opgebouwd die je op het hoogste niveau brengt op zowel het gebeid van stereo als home-theater gebied.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Gloednieuw was het CD transport ter waarde van Euro 6.750,= die onder de naam Blu op de markt is verschenen. Dit transport is op basis van de Choral range ontworpen en kan dan ook in het Choral System Rack geplaatst worden.

Ook op het gebied van home-theater kan men bij Music Matters terecht. Sinds kort zitten de McPerson flatscreen schermen in het pakket. Bijzonder fraaie schermen die een multifunctionele toepassing hebben. Zelfs de kleine 15 inch flatscreen is uitgerust met een tuner waardoor deze zowel in een pc-configuratie opgenomen kan worden om de nieuwste pc-games te spelen als het acht uur journaal te kijken.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Heeft men ruimte om een projector op te hangen of neer te zetten dan is de range van ThemeScene een uiterst interessante projector. De H30 is een portable DLP projector met een hoog contrast, dit is mede mogelijk doordat er gebruik is gemaakt van de inmiddels befaamde HD2 Mustang chip.

Amphion is met een nieuwe topluidspreker op de markt verschenen die luistert naar de naam Krypton. Deze luidspreker is voorzien van het zogenaamde Uniforualy Directly Diffusion systeem om de laagweergave beter te plaatsen en controleren. De woofer zit ook aan de zijkant van de luidspreker, om het geweld van de resonantie die de woofer veroorzaakt onder controle te houden is aan de andere zijde een marmeren plaats bevestigd. Om in alle luisterruimtes tot een optimaal resultaat te komen is het laag nog eens met 1.5 db in te stellen.

Mafico

Bij Mafico was de gloednieuwe Bryston voorversterker met interne d/a converter te bewonderen. Deze is in een BP-25 voorverterker gebouwd, dit heeft men kunnen realiseren door een ingang weg te laten, hiervoor in de plaats zijn twee DAC ingangen in de plaats terug gekomen. Helaas was de DAC op deze VAD Show nog niet te beluisteren. Verder komt Bryston in de zeer nabije toekomst met een geïntegreerde versterker op basis van de 3B-SST eindversterker, exacte gegevens over deze versterker zijn nog niet bekend, afwachten dus. Verder gaat Bryston een samenwerkingverband aan met Creston om tot een compleet woningsysteem te komen. Vele ambitieuze plannen dus voor Bryston en kijken met spanning uit.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Nieuw zijn de Lemon Audio tweeweg-systeem luidsprekers die gebruik maken van Accuton tweeters en Scanspeak Revelator woofer units voor het laag. Deze luidsprekers uit 36 mm MDF en daarover heen marmer of graniet al naar gelang de uitvoering.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Eurogram Internationaal

Nieuw van KR Enterprise is de Antares VA320 stereo versterker. Dit is een dual mono opgebouwde eindversterker op basis van dezelfde techniek als zijn grote broer de Kronzilla, alleen uitgerust met een kleinere buis. Het type is hier de KR842-VHD triode tubes en kan een vermogen  leveren van 2 x 20 watt pure class A.

VAD Show 2003 (c) Xingo

VAD Show 2003 (c) Xingo

Nieuw van Harmonic Technoligy zijn de Phantasy BIWI en de Pro Sylway MKIII, een kabel met vier geleiders opgebouwd uit een ideaal mengsel van koper en zilver om tot een harmonisch compleet signaal te komen.

Verder zijn er nog de Solid Tech “ Disk of Silence” ontkoppelingssysteem om audio-apparatuur oop een zo’n optimaal mogelijke manier te ontkoppelen van het rack of de vloer. Een hoogwaardig aluminium rondje voorzien van 3 of 6 veren, afhankelijk van het gewicht van het apparaat zorgen dat er geen storende resonanties van buitenaf op kunnen treden.

VAD Show 2003 (c) Xingo

 

Foxaudio

Jeff Rowland is met een tweetal nieuwe monoblokken onder de naam 201 gekomen. Een redelijk betaalbare “instapper” voor Euro 6.490,=. Daarvoor krijgt u 2 x 300 watt bij 8 Ohm met een rendement van meer dan 90%. Jeff Rowland past bij deze versterkers een nieuwe versterkingstechniek toe met een geschakelde voeding en ICF Power techniek. Deze techniek is in combinatie met B&O ontwikkeld, waar we in de toekomst ongetwijfeld nog meer van zullen horen.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Bel Canto heeft een echte alleseter op de markt gebracht. Een echte High-End speler die Euro 11.900,= op moet brengen, maar die op zeer hoog niveau alle formats weer geeft. Voor deze speler zijn toekomstplannen om de speler modulair op te bouwen zodat er gekozen kan worden welke format men prefereert of welke men later bij laat plaatsen.

VAD Show 2003 (c) Xingo

Verder was er een nieuw luidsprekermerk, Marten Design, uit Zweden te bewonderen. Marten Design maakt gebruik van Thiel en Partner units.

Oude bekenden zijn de luidsprekers van Verity Audio die een nieuwe luidspreker op basis van de Parsifal hebben ontworpen. De Fidelo, zoals de jongste aanwinst heet, heeft wel, hetzij in iets beperktere mate uiteraard, de kwaliteiten en de eigenschapen van zijn grote broer. Hij doet dit tegen een vriendelijker prijskaartje, Euro 11.500,=.

Uit Joegoslavië is een nieuwe buizenversterker afkomstig onder de naam Nat Audio.
Dit is een Single Ende Triode welke beschikt over een kathode volger met een dempingsfactor van 50. Deze, voor buizen, relatief hoge dempingsfactor draagt zorg voor een goed controle in het laag. 


EDITORS' CHOICE